Replica FMI la acuzele viceguvernatorului bancii centrale a Cehiei

Viceguvernatorul Băncii centrale a Cehiei, Mojmir Hampl, a declarat recent, într-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard, că “acţiunile FMI au fost în mod clar o încercare sistematică de a provoca nevoia de ajutorare în întreaga regiune”.


Într-o scrisoare trimisă către Der Standard ca replică la interviul acordat de Mojmir Hampl, Gerry Rice, director adjunct al departamentului pentru relaţii externe din cadrul FMI, a declarat  că “aprecierile potrivit cărora FMI a intensificat într-o oarecare măsură criza,pentru propriile sale interese sunt contrare faptelor şi sfidează atât bunul simţ, cât şi capacitatea de judecată a comunităţii internaţionale”.

FMI a oferit finanţare de miliarde de dolari unor ţări precum România, Ungaria şi Letonia, ale căror economii au fost grav afectate de criza financiară. Aceste ţări au fost nevoite să ia măsuri de austeritate pentru a îndeplini cerinţele FMI, în contextul în care recesiunea a dus la creşterea ratei şomajului, a afectat veniturile din taxe şi a crescut cheltuielile sociale.

“Din contră, FMI a ajutat la încetarea crizei şi la redresare, prin faptul că a acţionat prompt şi decisiv”, a mai spus Rice, adaugând că Cehia este una dintre ţările care au susţinut rolul FMI şi care au contribuit cu resurse.

Guvernatorul băncii centrale din Cehia, Zdenek Tuma, a precizat că “remarcile lui Hampl reflectă numai opiniile sale personale şi nu reprezintă poziţia băcii centrale”.

Sursa: Wall-Street

What Next?

Related Articles