Renegocierea deficitului bugetar al României pentru 2010 neacceptată de FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu este dispus să renegocieze ţinta de deficit bugetar convenită cu autorităţile române pentru anul 2010, de 5,9% din PIB, chiar dacă criza politică se va prelungi.

Tonny Lybek , reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, a declarat marţi 07 decembrie, la o conferinţă pe teme financiare, că instituţia internaţională şi autorităţile române au căzut de acord asupra acestui nivel, iar ţinta de 5,9% din PIB este oricum “destul de ridicată”.

El a explicat că, în acest an, FMI a revizuit ţinta de deficit bugetar cu autorităţile române pentru 2009, deoarece cadrul macroeconomic s-a schimbat şi deficitul a fost ajustat de la 4,6% la 7,3% din PIB, însă pentru 2010 este estimată o îmbunătăţire a climatului economic şi a cererii externe.

Oficialul FMI a mai spus că pentru încadrarea în ţinta de deficit pentru 2010, de 5,9% din PIB, este analizată cu autorităţile române o gamă largă de scenarii, atât pe partea de venituri bugetare, cât şi pe partea de cheltuieli bugetare.

Lybek nu a făcut o referire precisă la o eventuală majorare de TVA sau un număr de disponibilizări din sectorul bugetar. Reprezentantul FMI a mai spus că în 2010 rata şomajului în România este estimată să ajungă la 9-10%.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles