Relaţiile israeliano-egiptene, în pericol?

Manifestanti violenti la Cairo. foto MEDIAFAX

Aproximativ 1000 de manifestanţi egipteni s-au adunat în faţa sediului ambasadei israeliene din Cairo şi au început să lovească cu ciocane şi bare metalice în zidurile de protecţie ale ambasadei. Aceasta, fără ca poliţia să intervină. Mai mult decât atât, o parte din manifestanţii violenţi au reuşit să demoleze o parte a zidului din jurul ambasadei Israelului de la Cairo, informează AFP. În aceste împrejurări, ambasadorul israelian în Egipt, Yitzhak Levanon, a părăsit sâmbătă, 10 septembrie, ţara în care fusese acreditat.
“Ambasadorul şi familia sa au ajuns mai devreme la aeroport, pentru a lua un avion ca să se întoarcă în Israel”, potrivit unor surse aeroportuare, citate de AFP şi preluate de MEDIAFAX.

Numărul doi al ambasadei Israelului în Egipt a rămas însă la Cairo.

“Numărul doi al ambasadei Israelului în Egipt va rămâne în misiune la Cairo,în pofida atacului împotriva acestei reprezentanţe diplomatice, simbol al păcii între cele două ţări, încheiată în 1979″, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Guvernului israelian.

“Îl lăsăm (la post) pe numărul doi al ambasadei pentru a continua contactele cu Guvernul egiptean”, a declarat acest oficial pentru AFP, sub acoperirea anonimatului.

Agenţia oficială egipteană Mena a declarat că “ambasada, instalată la ultimele etaje ale unei clădiri din cartierul Giza, din Cairo, a fost invadată de manifestanţi, care au aruncat documente “confidenţiale în stradă”.

Relaţiile dintre Israel şi Egipt trec printr-o perioadă delicată. Aceasta, după uciderea a cinci poliţişti egipteni de către serviciile de securitate israeliene într-o operaţiune desfăşurată în zona oraşului Eilat, situat la frontiera cu Egiptul.

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat  “marea sa îngrijorare” faţă de premierul Benjamin Netanyahu după invadarea ambasadei, şi a somat autorităţile egiptene să protejeze reprezentanţa diplomatică.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles