Relaţiile americano-pakistaneze se mai dezmorţesc

Relatii SUA - Pakistan. foto rfi

Se pare că relaţiile americano-pakistaneze au intrat într-o nouă fază, de “dezmorţire”. Astfel, Pakistanul şi SUA au semnat un nou acord de colaborare. Prin acest nou acord se permite din nou armatei americane să-şi aprovizioneze trupele din Afganistan cu ajutorul transporturilor ce traversează teritoriul pakistanez. Aşa cum “stă bine” unei înţelegeri, sunt prevăzute şi beneficii pentru partea pakistaneză.

Aşadar, în urma semnării acestei înţelegeri se deblochează şi un ajutor militar în valoare de peste 1 miliard de dolari pe care armata pakistaneză îl va primi din partea Washingtonului, potrivit Associated Press, preluat de AGERPRES.
Acest acord pune capăt crizei din relaţiile dintre cele două ţări începută în luna noiembrie anul trecut odată cu uciderea a 24 de soldaţi pakistanezi într-un raid al aviaţiei americane.

De atunci Pakistanul a interzis armatei americane să-i tranziteze teritoriul pentru a-şi aproviziona trupele din Afganistan.
Tensionarea relaţiilor cu Islamabadul a complicat şi eforturile administraţiei americane de a soluţiona conflictul din Afganistan, în condiţiile în care Pakistanul poate juca un rol important în aducerea talibanilor la masa negocierilor.

În ciuda faptului că americanii susţin în continuare că “incidentul din luna noiembrie a fost un accident”, au acceptat să prezinte scuze pentru a se putea ajunge la acordul semnat pe 31 iulie a.c.
Aceasta, deoarece teritoriul pakistanez este vital pentru retragerea trupelor NATO din Afganistan, prevăzută să se încheie în anul 2014.
În plus, folosirea rutelor alternative prin Asia Centrală a implicat costuri suplimentare de 100 de milioane de dolari pe lună.

Guvernul de la Islamabad a amânat timp de mai multe luni redeschiderea rutelor de aprovizionare pentru armata americană de teama unor reacţii negative ale populaţiei pakistaneze, care manifestă sentimente profund antiamericane, dar dorinţa de a obţine ajutorul financiar american pare să fi cântărit în mod decisiv.

La rândul său, administraţia democrată de la Washington s-a abţinut în tot acest timp să dea curs solicitării guvernului pakistanez de a prezenta scuze oficiale pentru incidentul din luna noiembrie, pentru a nu alimenta criticile republicanilor în acest an electoral, Pakistanul fiind acuzat în cercurile americane că oferă sprijin militanţilor islamişti din Afganistan.

 

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles