Relaţia Ucraina – UE intră pe un nou făgaş

UE - Ucraina foto presstv

UE – Ucraina foto presstv

Se pare că lucrurile în relaţia Ucraina – UE intră pe un nou făgaş. Astfel, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk a făcut public faptul că partea politică a Acordului de asociere între ţara sa şi Uniunea Europeană (UE) va fi semnat la 21 martie.

Declaraţia a fost făcută într-un mesaj video difuzat sâmbătă, 15 martie, de către posturi de televiziune de la Kiev.

“Am purtat o discuţie cu preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy”, a spus Iaţeniuk, revenit la Kiev dintr-un turneu în Europa şi Statele Unite.

“Am căzut de acord asupra faptului că partea politică a Acordului de asociere între Ucraina şi UE va fi semnată în cursul summitului, la 21 martie”, a continuat el, adăugând că “partea economică a acordului va fi semnată mai târziu”.

Partea economică a acestui acord este cea pe care fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a renunţat să o semneze la sfârşitul lunii noiembrie.

Refuzul său a declanşat o mişcare de contestare care a condus la înlăturarea sa de la putere. La vremea respectivă, susţinătorii unei apropieri de Rusia apreciau că această parte economică va crea dificultăţi importante industriei ucrainene, puternic ancorată în economia rusă.

UE urmează să organizeze un summit la Bruxelles, în perioada 20-21 martie.

Uniunea şi-a intensificat ajutorul în vederea unei apropieri de Kiev, după ce forţe ruse au preluat controlul asupra Peninsulei ucrainene separatiste, Crimeea.

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles