Relaţia dintre Turcia şi Germania, din ce în ce mai precară

Merkel Erdogan foto axar.az

Merkel Erdogan foto axar.az

Statul german a comunicat  adoptarea unei abordari diferite față de politica condusă de Turcia, după o serie de acțiuni întreprinse de aceasta care au nemultumit atât Germania, cât și întregul “bloc vestic”.

Guvernul german şi-a atenţionat cetăţenii să fie circumspecţi dacă călătoresc în Turcia, ba chiar să le evite, ministrul de externe subliniind incapacitatea de a le asigura siguranţă în contextual aresturilor arbitrare în masă care au loc în statul turc. Avertismentul a venit după ce Turcia a arestat şase activişti pentru drepturile omului, inclusiv un naţional german pe baza acuzaţiilor de terorism.

În schimb, ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a acuzat Germania că protejează terorişti.
Germania, principalul partener de export al statului turc, a catalogat acuzaţiile drept absurde.
În ultimele luni, cele două state au dezbătut numeroase probleme, printre care şi arestul preventiv al jurnalistului turco-german, Deniz Yucel şi refuzul Germaniei de a extrăda persoane pe care statul turc le-a acuzat că ar fi fost implicate în lovitura de stat din 2016.

Ministrul de externe german l-a acuzat pe preşedintele Turciei de incapacitatea de a trata situaţiile critice decât prin aresturi în masă. Erdogan îl contrazice, evidenţiind necesitatea acţiunii blamate de Gabriel, pentru a restabili controlul.
Mai mult, numeroase companii au fost confiscate pe baza acuzaţiei că finanţează acţiuni teroriste.
Gabriel a declarat că nu poate sprijini învestițiile companiilor într-o ţară care nu dispune de o anumită siguranţă legală, un stat unde până şi întreprinderile care-şi desfăşoară activitatea în mod întru totul legal sunt asociate cu terorismul.
Cu toate acestea, Germania vizează îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două state, însă accentuează necesitatea reîntoarcerii lui Erdogan la “valori europene”.
Juergen Hardt, membru al partidului aflat la putere, a declarat că “Turcia s-a îndepărtat de calea care o aducea mai aproape de integrarea europeană”.

Dinamică dintre cele două state este din ce în ce mai tensionată, fapt care pune în pericol colaborarea longevivă şi productivă de care s-au bucurat cele două ţări. Rămâne de văzut dacă vor reuşi să ignore însemnatele diferenţe de opinie pentru a menţine conlucrarea productivă în sfera economică.

 Luana Hușariu, InfoMondo

Sursa: NY Times, Al Jazeera

 

 

What Next?

Related Articles