Reglementari noi privind functionarea pensiilor private facultative

Persoanele care contribuie la un fond de pensii facultativ (pilonul III) isi pot primi intreaga suma acumulata in contul lor in cazul pierderii totale a capacitatii de munca, potrivit unei norme a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).


Dreptul de a primi sumele acumulate il au clientii cu invaliditate de gradul I si II. “In cazul invaliditatii de gradul III, participantul va avea dreptul sa opteze, dupa caz, pentru suspendarea sau continuarea platii contributiilor la fondul de pensii facultative”, au precizat oficialii Comisiei.

Norma privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative in caz de invaliditate si deces a fost adoptata la sfarsitul saptamanii trecute. Norma reglementeaza modul in care activul personal al participantului va fi utilizat in cazul in care acesta beneficiaza de pensie de invaliditate in conditiile Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale sau decedeaza inainte de depunerea cererii pentru obtinerea unei pensii facultative.

In cazul decesului participantului inainte ca acesta sa solicite deschiderea dreptului la pensie, beneficiarii acestuia au dreptul sa solicite cota parte cuvenita din contravaloarea activelor nete ale participantului, stranse in contul fondului de pensii facultative.

sursa: Ziarul Financiar

What Next?

Related Articles