Record mondial în domeniul fotografiilor panoramice

Fotografie panoramica Londra foto 360Citie

360Cities a realizat cea mai mare fotografie panoramica din lume – panorama Londrei de pe Turnul BT, ca moment de marcare a anului olimpic şi paralimpic 2012, găzduit de capitala britanică.  Desfăşurată, în rezoluţie obişnuită, fotografia ar fi de dimensiunile Palatului Buckingham.

BT, compania britanică de telecomunicaţii, a selectat 360Cities pentru a crea imaginea panoramică a Londrei cu scopul de a marca încheierea oficială a implicării sale în Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 cu cea mai completă imagine a Londrei, aşa cum arăta oraşul în acest remarcabil an olimpic şi paralimpic.

Fotografia de 320 gigapixeli a fost creată de fondatorul 360Cities.net, Jeffrey Martin, şi de colegii săi de la 360Cities, Holger Schulze şi Tom Mills. Ei au lucrat timp de trei zile, în noiembrie 2012, ca să captureze cele 48.600 de imagini, luate de la etajul 29 al Turnului BT.

Steve Hercher, director 360Cities, a declarat:  “Am fost onoraţi că am fost aleşi de BT pentru a încerca să atingem acest record mondial în fotografia panoramică şi să ne aducem propria noastră contribuţie la comemorarea minunatelor Jocuri Olimpice de la Londra din 2012. Au fost atîtea necunoscute şi variabile de care a trebuit să ţinem cont în planificarea acestei fotografii fără precedent, realmente prima în felul său. Am împins soft-ul şi hard-ul până la limită, şi am avut de furcă şi cu ploaia, cu vântul şi cu alte obstacole potenţiale. Echipa noastră de fotografi, compusă din Jeffrey Martin, Tom Mills şi Holger Schulze, a facut o treabă uimitoare şi nu a ratat niciunul dintre cele peste 48.000 de cadre planificate”.

360Cities.net este cea mai mare colecție online de fotografii panoramice georeferențiate, uluitoare, create de o rețea de mii de fotografi din întreaga lume, experți în realizarea de panorame. Prin intermediul parteneriatelor cu Google Earth, Microsoft, Nokia Maps și Flipboard, conținutul 360Cities.net se bucură de o audiență internațională.

Pentru vasta sa bibliotecă de imagini 360o de înaltă calitate, 360Cities oferă licențe comerciale pentru editori digitali de marcă, printre care The Sunday Times Online, Daily Mail și McGraw-Hill, dar și principalelor agenții de publicitate, dezvoltatorilor de aplicații pentru telefoane mobile și jocuri, precum si producătorilor de filme si video.

360 Cities Holding B.V. este o companie olandeză cu o filială în Praga, Cehia.

Linkul pentru imagini din panorama londoneză

Detalii tehnice

Quick facts

Jeffrey Martin, Holger Schulze, Tom Mills: the 360Cities gigapixel photography team

£42,000 – The cost of the Canon equipment used to shoot the panorama

320 – the number gigapixels in the photo

48,640 – the number of individual images shot

3 – the number of days it took to shoot all the individual photos

3 – the number of months over which the computer processed the final result

60,000 – times bigger than an iPhone 4 photo

323 – the number of feet long if printed in normal photographic resolution
98 – the number of meters long if printed in normal photographic resolution
24 – the number of meters high if printed in normal photographic resolution

29th – The floor at the BT Tower where the photos were taken

20 – number of miles distant to the viewable horizon

Technical photographic information and how the photo was taken.

Working over a period of five chilly days in early November 2012, the 360Cities team of Jeffrey Martin, Holger Schulze, and Tom Mills spent hours at the 29th floor outdoor platform of the BT Tower working with four cameras to record the 48,600 images comprising the panorama. Canon 7D cameras and 400mm f2.8 MKII lenses with 2x teleconverters were mounted on Clauss company Rodeon VR Head ST robotic panorama heads and positioned in four secure locations around the 29th floor platform. The Clauss company robotic panorama heads are capable of 72,000 steps in a single 360 degree arc, and in this case were set to fire four frames a second. Laptops monitored a live preview of the progress of the shoot, which was accomplished in the teeth of sub-freezing temperatures and occasional 50 mph winds high above London. The raw images were then processed over a multi-week

period using Fujitsu Technology Solutions’ Celsius R920 workstation with 256GB of RAM and 16 cores at 3.1GHz, and Autopano Giga panorama stitching software from Kolor, The resulting online interactive version of the photo is presented in multi-layered, tiled resolution that permits zooming in to view extreme details, and is composed of millions of individual image tiles.

What Next?

Related Articles