Reacţii post-alipirii oficiale a Crimeei la Rusia

harta Crimeea. fotocursdeguvernareAlipirea oficială a Crimeei la Rusia a stârnit o serie de reacţii pe scena internaţională. Astfel, vicepreşedintele american Joe Biden, aflat în vizită la Varşovia, a condamnat acţiunile Rusiei în Crimeea. Alipirea Crimeei a caracterizat-o ca fiind , o “confiscare a unui teritoriu”.

El a avertizat Moscova că “va fi ţinta unor noi sancţiuni din partea SUA şi a UE”, potrivit AFP şi Reuters.

“Izolarea politică şi economică a Rusiei nu poate decât să crească – dacă ea se va menţine pe aceeaşi linie – şi se va confrunta, în fapt, cu noi sancţiuni din partea Statelor Unite ale Americii şi UE’, a adăugat el.

“Ne alăturăm comunităţii internaţionale pentru a condamna agresiunea faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, prin încălcarea dreptului internaţional de către preşedintele rus Vladimir Putin”, a spus Joe Biden.

Totodată, vicepreşedintele american a declarat că Washingtonul va lua măsuri suplimentare pentru a consolida alianţa NATO în viitor, adăugând că doreşte să-şi respecte angajamentul privind instalarea sistemului antirachetă în Polonia până în 2018.

El a subliniat faptul că angajamentul SUA de a apăra securitatea aliaţilor săi din NATO la graniţele Rusiei va fi respectat şi a menţionat că “garanţiile de securitate colectivă au rămas piatra de temelie a Alianţei Nord-Atlantice”.

La rândul său, şeful guvernului de la Varşovia, Donald Tusk, a afirmat că “intervenţia Rusiei în Crimeea este un fapt ce nu poate fi acceptat de către comunitatea internaţională.

“Alipirea Crimeeii de către Rusia nu poate fi acceptată de către comunitatea internaţională, inclusiv de către Polonia.

Într-un singur moment această decizie schimbă graniţele Ucrainei şi situaţia geopolitică din această parte a lumii, a mai spus Tusk.

Fostul secretar de Stat american, Hillary Clinton, prezentă la  o conferinţă organizatde Camera de Comerţ de la Montreal, a declarat că preşedintele rus, Vladimir Putin, încearcă să rescrie frontierele Europei de Est, iar evitarea unui nou Război Rece depinde doar de el”.

“Logica lui Putin în problema Crimeei este că locuitorii acestei regiuni alipite la Moscova, marţi,18 martie, sunt de etnie rusă, sunt rusofoni şi că întotdeauna au făcut parte din Rusia”, a declarat Clinton.

“Această logică ar putea să fie extinsă nu doar la alte părţi ale Ucrainei, ci şi la alte regiuni ale Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Transnistriei. Există multe locuri în care se află cetăţeni de etnie rusă sau rusofoni”, a subliniat fostul secretar de stat american.

După Ucraina şi Crimeea, alte ţări “ar putea să se confrunte cu un atac frontal ru”, a avertizat ea.

“Putin încearcă să rescrie frontierele Europei de după al Doilea Război Mondial”, a mai spus ea.

“UE nu recunoaşte şi nu va recunoaşte anexarea Crimeei şi Sevastopolului de către Federaţia Rusă”, au declarat preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului european, Jose Manuel Barroso şi Herman Van Rompuy. “Suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei trebuie respectate”.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a declarat că integrarea Crimeei este “contrară dreptului internaţional”. “Paralel cu sancţiunile luate, vom susţine dialogul, vom promova discuţiile diplomatice”, a adăugat ea, exprimându-şi dorinţa ca situaţia din Ucraina să evolueze pozitiv, “în special pentru pregătirea alegerilor prezidenţiale anticipate din 25 mai.

În aceeaşi notă, ministrul britanic de Externe, William Hague, a declarat în faţa Camerei comune întrunite, că pentru moment, “cooperarea militară cu Rusia, a fost sistată”.

La rândul său, Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat într-o declaraţie de presă că “alipirea Crimeei la Rusia este ilegală şi nelegitimă”.

What Next?

Related Articles