Reacţii internaţionale faţă de cererea Autorităţii Naţionale Palestiniene de a deveni stat membru ONU

posibila harta a viitorului stat palestinian

ONU

Raportorul special al ONU privind situaţia drepturilor omului din teritoriile palestiniene, Richard Falk, a făcut apel la statele membre ale ONU de a recunoaşte Palestina şi i-a cerut Israelului să asculte voinţa poporului palestinian.

Autoritatea Naţională Palestiniană

Preşedintele ANP, Mahmoud Abbas, le-a cerut israelienilor să “ajungă la pace”. “Le spun israelienilor să ajungă la pace. Colonizarea israeliană este pe cale să distrugă soluţia a două state şi toate eforturile de pace sunt subminate de guvernul israelian”, a adăugat Abbas în discursul său la sediul ONU. Abbas a afirmat că palestinienii vor continua paşnic rezistenţa populară la ocupaţia israeliană.

Israel

Israelul ‘regretă’ cererea de aderare la ONU a unui stat palestinian a declarat Gidi Shmerling, purtător de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu. ‘Credem că singura cale spre o pace adevărată trece prin negocieri, nu prin acte unilaterale’, a adăugat purtătorul de cuvânt.

SUA

SUA i-au cerut vineri preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas să reia ‘negocierile directe’ cu Israelul, în pofida cererii depuse privind aderarea unui stat palestinian la ONU, relatează AFP. ‘Când toate discursurile se vor încheia astăzi, noi toţi va trebui să recunoaştem că singura cale către crearea unui stat se realizează prin negocieri directe. Nu pe scurtătură’, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice. Într-o alocuţiune rostită miercuri de la tribuna Adunării Generale a ONU, Barack Obama a respins intenţia părţii palestiniene de a depune o cerere de adeziune, subliniind că pentru a se ajunge la pace nu există nicio “scurtătură”.

What Next?

Related Articles