Reacţii internaţionale după înlăturarea preşedintelui egiptean

Egipt - un ]nceput de criza regionala?

Egipt – un ]nceput de criza regionala?

Miercuri 3 iulie, armata egipteană l-a îndepărtat de la putere pe preşedintele pro-islamist Mohamed Mursi. Şeful armatei egiptene, generalul Abdul Fattah al-Sisi, a anunţat suspendarea constituţiei şi numirea în funcţia de preşedinte interimar al judecătorului Curţii Constituţionale, Adli Mansour. Acesta urmează să depună jurământul joi.

Înlăturarea lui Mursi a survenit după cinci zile de proteste în care populaţia a acuzat Fraţia Musulmană şi pe Mursi că urmăreau stabilirea unei agende islamiste şi că nu au reuşit să gestioneze problemele economice.

Mursi a apreciat acţiunea armatei ca fiind o lovitură de stat, iar membri ai Frăţiei Musulmane au declarat că Mursi este reţinut într-o bază militară.

După îndepărtarea de la putere a lui Mursi, comunitatea internaţională a cerut revenirea rapidă la democraţie.

Poziţii ale comunităţii Internaţionale

ONU: Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon a făcut apel la calm şi a cerut întoarcerea la o guvernare civilă care să respecte principiile democraţiei.

Uniunea Europeană: a cerut organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare, respectiv aprobarea şi intrarea în vigoare a unei constituţii.

SUA: Preşedintele Barack Obama, a declarat că este profund îngrijorat de decizia armatei de a-l înlătura pe Mursi. A cerut întoarcerea la o guvernare civilă.

Federaţia Rusă: Alexei Puskov, preşedintele comisiei pentru afaceri externe din Federaţia Rusă,  apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat că înlăturarea lui Mursi dovedeşte că democraţia nu este funcţională în statele non-vestice.

Arabia Saudită: Regele, Abdullah Bin Abdul Aziz, l-a felicitat pe preşedintele interimar, Adly Mansour, dar şi forţele armate pentru decizia de a-l înlătura pe Mursi.

Emiratele Arabe Unite (EAU): Ministrul de Externe, Abdullah bin Zayed Al Nahyan, a declarat că EAU privesc cu satisfacţie desfăşurarea evenimentelor din Egipt şi că relaţiile bilaterale dintre cele două state vor fi întărite.

Iordania: regele Iordaniei a declarant că respectă dorinţa egiptenilor şi rolul jucat de armata egipteană.

Flavius Rusu

Surse: BBC, Al Jazeera, Al Arabiya

What Next?

Related Articles