Reactia DIICOT la afirmatiile lui Nastasiu

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) face următoarele precizări referitoare la fostul procuror DIICOT, Ciprian Nastasiu:”Instituţia apreciază că prin declaraţiile sale fostul anchetator Ciprian Nastasiu încearcă plasarea într-o lumină nefavorabilă a activităţii de urmărire penală realizate de către procurorii de la Crimă Organizată, iar această structură din Ministerul Public se delimitează de orice acţiune de acest gen care nu este conformă legii şi deontologiei profesionale”.


Recentele apariţii în media ale unui fost procuror DIICOT, prin care se încearcă plasarea într-o lumină  nefavorabilă a  activităţii de urmărire penală realizate de către procurorii DIICOT, determină o reacţie oportună şi necesară pentru înlăturarea oricăror confuzii sau aprecieri neconforme realităţii.

Instituţia apreciază că prin declaraţiile sale fostul anchetator încearcă plasarea într-o lumină nefavorabilă a activităţii de urmărire penală realizate de către procurorii de la Crimă Organizată, iar această structură din Ministerul Public se delimitează de orice acţiune de acest gen care nu este conformă legii şi deontologiei profesionale.

Parchetul instanţei supreme îşi exprimă surprinderea că fostul procuror de la crimă organizată foloseşte într-o carte informaţii din dosare penale. Parchetul a anunţat că “va analiza informaţiile publicate în carte, pentru a stabili dacă acestea ar justifica sesizarea din oficiu şi începerea unor cercetări”.

Biroul de presă al Ministerul Public precizează că, “atât timp cât a funcţionat ca magistrat Nastasiu nu a făcut nici o sesizare cu privire la o posibilă încălcare a independenţei sale de către procurorii ierarhici”.

Fostul adjunct de la DIICOT, Ciprian Nastasiu, şi-a lansat la Bucureşti cartea “Prădarea Romaniei”, tipărită în SUA, şi concepută împreună cu scriitorul româno-american Victor Gaetan.

În carte. autorii detaliază presupusa implicare a preşedintelui Traian Băsescu în dosarul în care a fost anchetat sirianul Omar Hayssam pentru răpirea celor trei ziarişti români în Irak.

Nastasiu vorbeşte în carte şi despre presiunile la care ar fi fost supus de către actualul procuror general, Laura Codruţa Kovesi, care l-ar fi împiedicat să-l audieze pe Omar Hayssam în Siria.

 

 

Sursa: comunicat DIICOT

What Next?

Related Articles