Raportul privind punerea în practică a sistemelor SIS/SIRENE în România nu a fost adoptat de grupul de lucru Sch-EVAL

Raportul privind punerea în practică a sistemelor SIS/SIRENE în România nu a fost adoptat vineri, la Bruxelles, de experţii din Grupul de lucru pentru evaluare Schengen (Sch-EVAL).
Aceasta datorita faptului că partea bulgară a furnizat răspunsuri incomplete
Raportul grupului Sch-EVAL ce trebuia adoptat vineri a fost discutat iniţial în 14 ianuarie şi arată că implementarea sistemelor SIS şi SIRENE este realizată în conformitate cu acquis-ul Schengen.

Tot în reuniunea grupului Sch-EVAL de vineri s-a prezentat situaţia legată de condiţiile tehnice necesare securizării frontierei terestre externe a Bulgariei.

În urmă cu două săptămâni, experţii europeni constataseră că Bulgaria nu îndeplineşte toate condiţiile tehnice necesare securizării frontierei terestre externe, fiind vorba mai ales de punctul de trecere a frontierei Capitan Andreevo, de la graniţa cu Turcia. Autorităţile de la Sofia s-au angajat atunci ca până la jumătatea lunii martie să remedieze problemele constatate, însă se pare că acestea vor fi soluţionate chiar mai repede, până la finalul lunii februarie.

O nouă reuniune a experţilor europeni implicaţi în procesul de evaluare Schengen va avea loc peste două săptămâni.

În urmă cu două săptămâni, majoritatea statelor membre au acceptat evaluarea documentului, una pozitivă, existând la acea dată o singură rezervă de examinare a textului, din partea Franţei, care ceruse mai mult timp pentru analiză.

Grupul de evaluare Sch-EVAL a apreciat atunci faptul că echipamentele şi sistemele utilizate pentru sistemul naţional SIS (N.SIS) şi SIRENE sunt de cea mai înaltă calitate. În plus, Sistemul de Informaţii Schengen a fost bine integrat în aplicaţiile deja cunoscute de către autorităţile implicate.

O altă apreciere pozitivă din raport este aceea că biroul SIRENE se află într-o locaţie corespunzătoare, foarte bine securizată şi echipată, fiind remarcate, în egală măsură, organizarea, personalul şi standardele de securitate. În cadrul acestui birou, România aplică toate recomandările catalogului de bune practici. În ceea ce priveşte personalul, a fost evidenţiată pregătirea foarte bună a acestuia, personalul chestionat de echipa de evaluare – atât la nivel central, cât şi local – dovedind o bună pregătire teoretică şi cunoaşterea procedurilor specifice Schengen.

Pentru aderarea la spaţiul Schengen, România a trebuit să parcurgă un proces de evaluare, care a constat în mai multe etape. Principala concluzie a celor şase rapoarte de evaluare Schengen de până acum este că România a ajuns într-un stadiu avansat în ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen şi este în mare parte pregătită să adere la acest spaţiu. Singurul raport care a recomandat reevaluarea ţării noastre a fost cel în domeniul frontierelor aeriene.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles