Raportul final privind aderarea României şi Bulgariei la spatiul Schengen în dezbatere la Bruxelles

Experţii grupului de lucru Schengen (Sch-Eval) discută, vineri 14 ianuarie, raportul final în care sunt incluse concluzii în urma vizitelor de evaluare făcute în România şi Bulgaria, referitoare la stadiul pregătirii celor două ţări în procesul de aderare la Spaţiul Schengen.

Experţii europeni vor discuta rezultatele ultimei vizite de evaluare făcute în România în decembrie, privind implementarea SIS/SIRENE, trăgând astfel o linie privind progresele şi gradul de pregătire al ţării noastre. Aceleaşi teme vor fi dezbătute şi în ceea ce priveşte Bulgaria.

Discuţia de la Bruxelles va fi urmată de o reuniune finală în 28 ianuarie, când se vor adopta rapoartele privind România şi Bulgaria.

Şedinţa va fi deschisă de reprezentantul preşedinţiei ungare a UE, după care membrii grupului de evaluare îşi vor prezenta, pe rând, concluziile privind rapoartele vizate. La finalul dezbaterilor, cei de faţă îşi vor exprima opiniile şi intenţiile privind votul politic ce urmează să fie exprimat de fiecare ţară în parte.

Evaluarea privind sistemul informatic, ultima înainte de termenul stabilit pentru aderarea României la Schengen, a avut loc în perioada 6-10 decembrie şi a vizat îndeplinirea standardelor în domeniul SIS/SIRENE de către structurile cu competenţe în domeniu. Experţii Schengen au făcut vizite la Centrul Naţional SIS, Biroul SIRENE, Secţia 1 Poliţie Bucureşti, Aeroportul Internaţional “Henri Coandă” Otopeni, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi şi Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni.

În ciuda semnalelor pozitive pe parte tehnică, în luna noiembrie Olanda şi Franţa au condiţionat aderarea României şi Bulgariei la Schengen de progresele realizate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, respectiv în domeniile corupţiei şi crimei organizate.

În decembrie, Franţa şi Germania au cerut Uniunii Europene să amâne aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, spunând că intrarea celor două ţări într-un spaţiu de circulaţie fără vize este prematură. Cele două state vor garanţii că aceste ţări “vor pune capăt corupţiei şi criminalităţii organizate şi că frontierele lor vor fi păzite”.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles

One Response to "Raportul final privind aderarea României şi Bulgariei la spatiul Schengen în dezbatere la Bruxelles"

  1. Pai de astfel de ,,favoruri” am avut parte si inainte de intrarea in UE..unii pro..altii contra, insa din punctul meu de vedere cred ca jocurile se fac ,,mai sus” la nivel mondial iar noi suntem ,,bila” dintr-un joc de ping pong cu final in toamna ..speram noi..fericit, insa una peste alta cred ca si francezii, nemtii sau italienii sunt mult prea satui de toti smenarii si imbecilii de la noi care iau ,,cotropit” in stil de haita, facandu-ne de ras in Europa!