Raportul Competitivităţii Globale 2011-2012 al Forumului Economic Mondial

Forumul Economic Mondial

Potrivit “Raportului Competitivităţii Globale 2011-2012″, publicat de Forumul Economic Mondial (WEF), în topul celor mai competitive state din lume, Elveţia şi-a menţinut poziţia de lider mondial (cu un scor de 5,74 de puncte), fiind urmată de Singapore (5,63 puncte), Suedia (5,61 puncte), Finlanda (5,47 puncte) şi SUA (5,43 puncte).

Statele Unite au căzut pe locul cinci în topul celor mai competitive economii din lume, din cauza deficitului bugetar masiv şi a declinului încrederii populaţiei în guvern.

Pe locurile următoare se situează Germania, Olanda, Danemarca, Japonia şi Marea Britanie. În 2010 Statele Unite au fost pe locul patru, după ce în 2008 a pierdut primul loc.

În Raportul Competitivităţii Globale 2011-2012, România ocupă locul 77, în scădere cu zece poziţii faţă de poziţia ocupată anul trecut.

Printre factorii care pun probleme afacerilor din România, WEF citează: impozitele, birocraţia guvernamentală ineficientă, instabilitatea politică, accesul la finanţare, corupţia, infrastructura inadecvată, reglementările fiscale şi inflaţia.

Potrivit raportului, statele emergente continuă să reducă decalajul de competitivitate faţă de statele dezvoltate.

Clasamentul, publicat de Forumul Economic Mondial de peste 30 de ani, se bazează pe datele economice din 142 de ţări şi pe un studiu realizat în rândul a 15.000 de directori din sectorul afacerilor.

WEF apreciază că multe din dificultăţile cu care se confruntă economiile avansate, în special în statele de la periferia zonei euro, sunt strâns legate de competitivitatea modestă, care limitează creşterea productivităţii pe termen lung. Eforturile de stabilizare fiscală şi reducerea poverii datoriei trebuie prin urmare completate prin reforme care să asigure sporirea competitivităţii şi îmbunătăţirea potenţialului de creştere, pe termen mediu spre lung.

Pe pieţele emergente, se arată în raport, ratele ridicate de creştere furnizează un mediu propice pentru întărirea competitivităţii prin reforme structurale şi majorarea investiţiilor, pentru a face dezvoltarea economiei mai sustenabilă.

sursa: The World Economic Forum

What Next?

Related Articles