Raportul AIEA privind stadiul programului nuclear iranian generează o retorică virulentă la Teheran şi Tel Aviv

Iran si Isarel - foto frontpress

Publicarea raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) potrivit căruia Iranul a trecut la îmbogăţirea uraniului peste nivelul de 20% (limita normală n.r.), a generat reacţia virulentă a opiniei publice internaţionale dar mai ales a Israelul care se consideră direct ameninţat de programul nuclear iranian. Reacţia preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad nu a întârziat să apară.

“Îmbogăţirea la 20% este dreptul nostru potrivit regulilor internaţionale (…) Au fost minciuni referitoare la programul
nostru nuclear. Îmbogăţirea uraniului la 20% nu este un pas spre bombă”, a subliniat preşedintele iranian.

El a adăugat că marile puteri şi AIEA trebuiau “să furnizeze Iranului uraniu la 20%, dar nu au făcut acest lucru pentru a asigura combustibilul necesar la reactorul nuclear de la Teheran.

De la Tel Aviv Ministrul apărării israelian Ehud Barak a afirmatcă programul nuclear iranian trebuie blocat înainte ca acesta să producă efecte.

“Nu putem dormi liniştiţi în timp ce iranienii continuă să îşi dezvolte programul nuclear şi trebuie să găsim un moment propice pentru a acţiona înainte să fie prea târziu”, a declarat Ehud Barak într-un discurs rostit la Universitatea din Tel Aviv.

Ministrul israelian a reafirmat că “toate opţiunile rămân pe masă’‘ – aluzie la un posibil atac lansat de Israel asupra instalaţiilor nucleare iraniene. El a recunoscut din nou că există diferenţe între poziţiile americană şi israeliană privind controversatul program nuclear subliniind că “Israelul este singurul care răspunde pentru propria sa securitate”.

“Nimeni pe Pământ nu contestă faptul că, spre deosebire de alte ţări, Israelul nu-şi poate permite să ignore provocarea”
iraniană, a insistat ministrul apărării israelian.

Anterior, premierul Benjamin Netanyahu a acuzat aşa-numitul greup G5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, SUA plus Germania), care negociază cu Iranul în dosarul nuclear iranian, că în recenta rundă de discuţii de la Bagdad a cedat în faţa Teheranului în problema uraniului îmbogăţit.

Iranul consideră că a decis ca în urma refuzului comunităţii internaţionale de a le furniza combiustibil nuclear ca începând cu 2009 “să meargă înainte” producând acelaşi combustibil pentru reactorul de la Teheran ce produce radioizotopi pentru bolnavii de cancer.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat şase rezoluţii, între care patru însoţite de sancţiuni economice, împotriva Iranului, cerând în special suspendarea îmbogăţirii uraniului.

în raportul AIEA se arată că au fost descoperite urme de uraniu îmbogăţit la un nivel de 27%, peste limita normală de 20%, la centrala nucleară de la Frodo din Iran. În urma testelor realizate pe baza mostrelor prelevate de la centrala iraniană în februarie 2012, s-a constatat „prezenţa unor particule al căror nivel de îmbogățire atinge 27%”. Autorităţile iraniene au explicat că producţia acestor particule era legată de „motive independente de voinţa operatorului” centralei.

Uraniul îmbogăţit peste nivelul de 20% poate fi utilizat la fabricarea de arme nucleare.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles