Rada Mihalcea, automatistă clujeancă premiata de Barack Obama cu “Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers”

Preşedintele Barack Obama a premiat 100 de tineri cercetători “americani” de top, consideraţi a fi cei de care depinde pe viitor supremaţia tehnologică şi economică a Americii.

Între ei şi românca de 35 de ani Rada Mihalcea, automatistă clujeancă, coautor al “textrank”, brevet ale cărui rezultate au fost incluse în algoritmul de căutare “Google Book Search”.

Cercetătoarea a absolvit în 1997 Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar un an mai târziu a plecat la doctorat în SUA. După ce a obţinut titlul ştiinţific de doctor în automatizări şi calculatoare, a devenit profesor asociat şi cercetător la University of North Texas.

Barack Obama declara despre cei 100 de cercetători de elită, între care se regăseşte şi Rada Mihalcea, care nu a obţinut încă cetăţenia americană: “Aceşti extraordinar de dotaţi tineri oameni de ştiinţă şi ingineri reprezintă ceea ce e mai bun în ţara noastră. Cu talentul, creativitatea şi dedicarea lor, sunt convins că vor conduce domeniile lor spre noi descoperiri şi că ne vor ajuta să utilizăm ştiinţa şi tehnologia pentru ridicarea naţiunii şi a lumii noastre”.
Premiul “Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers” este cea mai înaltă distincţie pe care un cercetător sau inginer o poate primi din partea preşedintelui SUA şi vine după o suită de alte premii pe care românca le-a obţinut în decursul timpului.

Între acestea menţionăm: “CAREER award”, primit în 2008 din partea prestigioasei National Science Foundation (NSF) , Google Awards Grant, obţinut în 2005 (grant de cercetare în valoare de 107.000 dolari, pentru îmbunătăţirea procesării de către computere a limbajului natural), a fost inclusă în ediţia 2008-2009 a anuarului: “Who’s Who of American Women”, care reuneşte cele mai importante figuri feminine din politică, ştiinţă, administraţie, artă şi cultură etc.

Rada Mihalcea e doctor în automatizări şi calculatoare şi a început un al doilea doctorat în comunicare, fiindcă e convinsă că o va ajuta în studiile sale asupra limbajului. Clujeanca are numeroase cercetări în domeniul comunicării om-maşină, după cum explică decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare de la Cluj, dr. Sergiu Nedeschi, care i-a fost şi profesor până în 1997: “E implicată în dezvoltarea de algoritmi de înţelegere de către computere a limbajului natural, atât vorbirea cât şi scrisul. Algoritmii dezvoltaţi de Rada uşurează comunicaţia om-maşină pentru ca accesul să fie mai liber şi la cei neinstruiţi în domeniu. Mai simplu spus, înseamnă democratizarea accesului la informaţie”. Preocupările româncei în domenii de frontieră precum “machine learning”, în separarea informaţiei relevante de pe web de balast pe baza algoritmilor complecşi de calcul şi faptul că e coinventator al “textrank” au atras atenţia Google, care au inclus metoda brevetată de româncă în algoritmul de cautare “Google Book Search”. De altfel Rada Mihalcea lucrează cu Microsoft şi Google. De asemenea, a colaborat cu departamentul “Media Arts and Sciences” din cadrul Massachusetts Institute of Technology în cadrul proiectului: “Artificial Intelligence Approaches to Beauty and Happiness”.

Decanul Sergiu Nedeschi şi-o aminteşte pe studenta Rada Mihalcea ca fiind: “o nonconformistă. Ăsta era indiciul că e o minte sclipitoare. Întotdeauna şi poziţia şi atitudinea ei nu era uşor de prevăzut. Era o fire neconvenţională. Asta îi era caracteristic”. Deşi clujeanca e stabilită de 13 ani în SUA, ţine legătura pe diverse proiecte de cercetare cu profesorii de la Facultatea de Automatică din Cluj, însă tatăl ei ne mărturiseşte că Rada speră la ceva mai mult: “Are încrederea că locul ei este numai lângă aceia dintre care provine. Îşi doreşte ca undeva într-un sat de munte unde copiii nu se pot educa deoarece nu au şcoală şi mai ales dascăli, să creăm o clasă de micuţi şcolari care din laptopurile proprii să facă şi dascăl şi tablă de scris. Este un vis al ei care din cauza timpului şi a distanţei nu va fi uşor de pus în practică”.

CITAT:
“La ceremonia de decernare a premiilor de către consilierul preşedintelui, întrucât era vorba de o sută de premianţi, pentru a nu se lungi evenimentul, s-a stabilit ca să nu se aplaude după fiecare înmânare de premiu. În momentul în care a apărut fiica mea cu Zara-zisă şi Dodolica- în braţe, toată sala a izbucnit în aplauze. Sunt mândru că nepoata mea Zara Mihalcea, datorită destoiniciei mamei ei , a ajuns să fie prima româncă care ajunge la Casa Albă. Sunt convins că acest noroc o va urmări pe Dodolica toată viaţa şi va fi la înălţimea evenimentului, părinţilor ei şi a ţării părinţilor şi bunicilor ei”.

Dumitru Mihalcea – tatăl cercetătoarei românce premiată de preşedintele SUA la Casa Albă

sursa: Gandul

What Next?

Related Articles