R. Moldova între presiunea Rusiei şi perspectiva europeană

R. Moldova-Rusia-UE. foto roncea

R. Moldova-Rusia-UE. foto roncea

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat Bloomberg TV, a afirmat, referitor la R. Moldova că “Rusia va garanta integritatea teritorială a Republicii Moldova dacă această ţară menţine statutul de neutralitate şi acordă un statut special regiunii separatiste Transnistria”.
Pe fondul crizei din Ucraina, Lavrov a fost întrebat “dacă Moscova ar fi dispusă să ofere garanţii sau nu, că teritoriile foste sovietice aflate în afara Rusiei nu vor fi anexate”. Lavrov a răspuns:

“Referitor la Transnistria am spus foarte clar că suntem “pentru” găsirea unei soluţii care să respecte integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, cu condiţia ca Republica Moldova să îşi păstreze neutralitatea înscrisă în Constituţie şi cu condiţia ca Administraţia de la Chişinău să ajungă la un acord cu Tiraspolul pentru ca Transnistria să aibă un statut special”.

“În privinţa Ucrainei, după ce situaţia din Crimeea a fost rezolvată aşa cum a fost, după ce a avut loc referendumul şi după ce nu am avut altă opţiune în afară de cea de a răspunde solicitărilor locuitorilor din Crimeea (…), a existat o iniţiativă a Moscovei de a promova un fel de grup de sprijin pentru Ucraina, format din Rusia, SUA, UE, în scopul de a-i ajuta pe ucraineni să iniţieze dialogul la nivel naţional”, a continuat Lavrov.

“Am prezentat perspectiva noastră despre felul în care s-ar desfăşura acest dialog – descentralizare, federalizare (…); ideea centrală este substanţa – modul în care aceste reforme mulţumesc toate regiunile, trebuie să fie o soluţie care să satisfacă toate regiunile, limba rusă să fie respectată, să fie respectat un statut de neutralitate a Ucrainei din punct de vedere militar şi politic. Am prezentat această propunere americanilor şi europenilor; am afirmat că un stat ucrainean reformat în acest sens va fi garantat de Rusia, de Uniunea Europeană, de Statele Unite, de Consiliul de Securitate al ONU din punctul de vedere al suveranităţii şi integrităţii. Din nefericire, nu am primit niciun răspuns la această propunere”, a precizat şeful diplomaţiei ruse, acuzând Occidentul că încearcă doar să legitimeze actuala Administraţie de la Kiev, fără a căuta o soluţie de reconciliere naţională.

Pe de altă parte, R.Moldova i s-a promis, prin vocea preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso,”o perspectivă europeană”. Preşedintele CE a catalogat drept “inacceptabile” presiunile Moscovei asupra Chişinăului.

“Credem în perspectiva europeană a Republicii Moldova”, a declarat Barroso, potrivit AFP, după întrevederea pe care a avut-o la Bruxelles cu premierul moldovean, Iurie Leancă.

“Nu vedem Acordul de asociere ca fiind capătul drumului; acest Acord nu va fi scopul final în relaţiile R.Moldova – UE”. Consider inacceptabile presiunile făcute de Rusia asupra fostelor state sovietice care încearcă să se apropie de UE”.

Iurie Leancă i-a mulţumit preşedintelui CE pentru “recunoaşterea în mod clar a perspectivei integrării europene a Republicii Moldova”.

În altă ordine de idei, va fi interesant de văzut cât de repede se va concretiza acest deziderat, cât de mult îşi doreşte UE ca să o aibă membră pe R. Moldova şi cât timp toate aceste declaraţii vor rămâne doar la nivelul de… deziderate.

 

Sorina Bruj

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles

3 Responses to "R. Moldova între presiunea Rusiei şi perspectiva europeană"

  1. stops says:

    De ce nu se aplică PROCEDURA CUZA ?! MONARHIE FEDERALĂ CU 2 GUVERNE, UN TERITORIU ROMÂNESC ȘI DUMNEZEU REÎNVIAT … ÎN GRĂDINĂ !?