R. Moldova avertizată de Rusia, dacă semnează Acordul de asociere cu UE

R. Moldova-Rusia-UE. foto roncea

R. Moldova-Rusia-UE. foto roncea

Rusia a lansat un avertisment la adresa Republicii Moldova în legătură cu riscurile pe care aceasta din urmă şi le-ar asuma în cazul integrării ei în Uniunea Europeană. Anunţul a fost făcut de ministrul rus adjunct al Economiei, Aleksei Lihaciov, în condiţiile în care se apropie data de 27 iunie, când Chişinăul urmează să semneze Acordul de asociere la Uniunea Europeană,relatează RIA Novosti, citată de AGERPRES.
“Republica Moldova nu va fi în stare să combine cele două sisteme de reglementare: CSI (Comunitatea Statelor Independente) şi UE. Ea va trebui să facă o alegere.Şi dacă aceasta va fi în favoarea sistemului european, sistemul CSI va înceta să mai fie un partener confortabil”, a explicat Lihaciov.

Moscova a adus la cunoştinţa autorităţilor moldovene aceste aprecieri, iar partenerii moldoveni susţin că vor putea să evite o astfel de situaţie şi au promis să furnizeze argumente relevante în acest sens, a mai spus ministrul adjunct al economiei.

Consultări bilaterale moldo-ruse în contextul pregătirilor Republicii Moldova pentru semnarea la 27 iunie a Acordului de asociere şi de liber schimb cu UE au avut loc săptămâna trecută la Chişinău, aminteşte RIA Novosti.

La întâlnirea cu experţii ruşi a luat parte ministrul moldovean al economiei Valeriu Lazăr, vicepremier în guvernul condus de premierul Iurie Leancă.
Cu această ocazie, Rusia a informat Chişinăul în legătură cu riscurile pe care şi le-ar asuma Republica Moldova, în cazul care va semna Acordul de asociere la 27 iunie, a reiterat oficialul rus, subliniind că “poziţia Rusiei este una pragmatică şi nu are nicio legătură cu opţiunea politică a Republicii Moldova”.

Lihaciov a reamintit faptul că actualul Acord privind zona de liber schimb cu CSI conferă Uniunii vamale dreptul să antreneze mecanisme de protecţie a propriei pieţe, dacă una dintre ţările membre ale CSI creează o zonă de liber schimb cu o terţă parte.

În plus, el a atenţionat Republica Moldova, că, în cazul semnării acordului cu UE, s-ar putea confrunta cu angajamente contradictorii de ordin vamal, al reglementărilor în transporturi, al controlului sanitar şi imigraţiei.

Rusia a propus partenerilor ei moldoveni consultări trilaterale cu participarea reprezentanţilor UE în scopul analizării riscurilor posibile pentru fiecare parte, în fiecare domeniu de activitate economică.

Sursa: Agerpres

What Next?

Related Articles

One Response to "R. Moldova avertizată de Rusia, dacă semnează Acordul de asociere cu UE"

  1. Rep. Moldova este constransa din toate partile!