Qatarul denunță lipsa de hotărâre în deciziile luate de statele arabe

Șeicul Saif bin Ahmed Al Thani

Șeicul Saif bin Ahmed Al Thani

Un reprezentant oficial al guvernului qatarez a declarat miercuri că statele arabe care au impus blocada asupra țării sale (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul și Bahrainul), au acționat periculos și „într-un mod dezorganizat” înlocuind acum solicitările anterioare cu altele.

Într-un comunicat oficial din ziua de marți, 18.07. a.c., aceste țări au solicitat Qatarului să se angajeze în respectarea a 6 principii legate de combaterea terorismului și să negocieze un plan pentru a le implementa.

Inițial, statele arabe i-au impus Qatarului 13 condiții, printre care și închiderea agenției de presă, Al-Jazeera, condiție pe care micul emirat a catalogat-o ca fiind o încălcare a suveranității sale.

Potrivit șeicului Saif bin Ahmed Al Thani, Director al Biroului de Comunicare al Guvernului Qatarez, cele patru state „obișnuiesc să ofere declarații contradictorii”. El a adăugat că nu s-a dat nici o înștiințare oficială Qatarului, direct, sau prin intermediul Statelor Unite, sau al Kuweitului, care au încercat să medieze acest conflict diplomatic: „Ultimele declarații sunt un alt exemplu care arată maniera periculoasă și lipsită de organizare prin care s-a impus această blocadă ilegală. La început nu a existat nici măcar o solicitare, dar în urma presiunii exercitată de statele care mediază conflictul, grupul a emis o listă de condiții, pe care toată lumea a considerat-o absurdă și imposibil de pus în practică”.

Cele 6 condiții cuprind angajamente în domeniul combaterii extremismului și a terorismului, al prevenirii finanțării și protejării grupărilor armate și al încetării tuturor acțiunilor provocatoare și a declarațiilor care incită la ură, sau violență.

Qatarul a respins ideea că ar fi sponsorizat vreodată grupări teroriste, afirmând că aceste acuzații sunt motivate politic.

Apariția listei cu cele 6 principii anulează, astfel, cele 13 condiții impuse Qatarului anterior, printre care enumerăm: închiderea postului de știri Al-Jazeera, limitarea relațiilor diplomatice cu Iranul, expulzarea trupelor turcești de pe teritoriul său – precum și a persoanelor urmărite internațional – și plătirea unor compensații financiare statelor arabe, care se presupune că au avut de suferit în urma politicii duse de Qatar.

Atitudinea adoptată de Qatar în politica externă a fost de multe ori în contradicție cu politicile Arabiei Saudite și EAU în Orientul Mijlociu, micul emirat susținând grupări ale opoziției din regiune, pe care cele două țări – împreună cu Egiptul – le consideră o amenințare la adresa lor.

Potrivit unui raport anual asupra terorismului, emis miercuri, 19.07. a.c., de către Departamentul american de Stat, Qatarul „a fost un partener de nădejde în lupta împotriva terorismului în 2016 și a contribuit la intensificarea cooperării regionale și internaționale în lupta antiteroristă, aplicarea legii și menținerea statului de drept”. Raportul precizează că micul emirat a făcut „un progres semnificativ” în combaterea finanțării terorismului, însă „finanțatorii teroriștilor din interiorul țării pot încă să exploateze sistemul financiar informal al Qatarului”.

Cele 6 „principii”

Abdallah al-Mouallimi, ambasadorul Arabiei Saudite la ONU a declarat marți presei că grupul celor patru țări arabe a emis 6 principii asupra cărora au căzut de acord în urma unei întâlniri a miniștrilor de externe la Cairo, în data de 5 iulie a.c.. Acestea sunt:

  • Angajamentul în combaterea extremismului și a terorismului sub toate formele sale și prevenirea finanțării acestora, sau a oferirii de protecție unor grupări care le promovează;
  • Încetarea tuturor acțiunilor provocatoare și a declarațiilor care incită la ură, sau violență;
  • Respectarea „Acordului de la Riad” din 2013, a „Acordului Suplimentar” și acceptarea mecanismelor ce vizează implementarea lor, în cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului;
  • Respectarea tuturor deciziilor luate la „Summit-ul de la Riad”, din mai 2017;
  • Abținerea de la amestecul în treburile interne ale statelor și încetarea susținerii entităților ilegale;
  • Asumarea responsabilității tuturor statelor din comunitatea internațională de a lupta împotriva oricăror forme de extremism și terorism, considerându-le o amenințare la pacea și securitatea internațională.

 

Mihai Corb, InfoMondo

Sursa știrii: Al-Jazeera,

What Next?

Related Articles