Putin – un ţar comunist

Putin si Gorbaciov, pe vremea cand se sfatuiau

Premierul rus, Vladimir Putin, a intrat în campanie electorală. Fireşte, mai-mult-sau-mai-puţin, mascată. El a invitat la Kremlin mai mulţi veterani şi pensionari cu care a stat de vorbă. Printre altele, l-a acuzat pe  Mihail Gorbaciov, că a desfiinţat URSS-ul, care reprezenta, în concepţia actualului premier, “marea Rusie”. Putin l-a învinovăţit pe Grobaciov că a renunţat la putere în 1991, cu o zi înainte de semnarea, cu Belarus şi Kazahstan, a unei noi Uniuni.

Fireşte, el şi-a împărtăşit sentimentele, nostalgice, trăite în momentul prăbuşirii, în urmă cu 20 de ani, a regimului comunist.

“La 21 decembrie (1991), Gorbaciov a semnat renunţarea la putere. Nu am avut în istoria ţării decât două momente la fel de grave, când puterea supremă a renunţat la prerogativele sale şi la responsabilitatea a ceea ce se întâmpla în ţară: ţarul – a plecat şi imediat au început aceste evenimente oribile, sângeroase – şi (Gorbaciov, n.r.) în 1991″, a continuat Putin, potrivit declaraţiilor transmise de postul de televiziune Rossia24, citează AGERPRES.

La 2 martie 1917, Ţarul Nicolae al II-lea a abdicat în preajma Revoluţiei bolşevice şi a războiului civil. Mulţi ruşi îi reproşează presupusa lui slăbiciune.

Pe de altă parte, Mihail Gorbaciov este din ce în ce mai puţin popular în ţară. Mare parte a ruşilor îi pun în cârcă  falimentul ţării şi sărăcia lor. Ruşii, în mare parte, consideră că dacă ar fi fost cetăţeni ai URSS-ului, sau a “marii Rusii”, nu s-ar fi aflat în situaţia actuală.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles