Putin, despre valoarea strategică a Rusiei

Vladimir Putin RIA Novosti Alexei Nikolsky

Vladimir Putin RIA Novosti Alexei Nikolsky

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ţinut discursul anual către naţiune, în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale – Consiliul Federaţiei şi Duma de Stat. În acest an, evenimentul a coincis cu aniversarea a 20 de ani de la adoptarea Constituţiei Rusiei post-sovietice, potrivit Reuters,  ITAR-TASS şi AGERPRES.
În cadrul discursului Putin a declarat că Rusia nu pretinde că ar fi “O superputere, înţeleasă ca o aspiraţie la hegemonie globală”.

“Noi nu impunem protecţia noastră nimănui, nu atentăm la interesele cuiva, nu încercăm să învăţăm pe nimeni cum să trăiască şi ce să facă”, a afirmat Putin în discursul său, în replică la atitudinea expansionistă a SUA.

Putin a descris Rusia ca fiind “o forţă care luptă pentru pace şi moralitate, şi nu ca pe o ţară care aspiră la statutul de superputere”.

Putin a subliniat faptul că are convingerea că, în lumea zilelor noastre, creşte responsabilitatea istorică a Rusiei; aceasta este nu numai unul dintre garanţii-cheie ai stabilităţii la nivel mondial, dar şi statul care apără în mod consecvent principiile sale de valoare, inclusiv în domeniul relaţiilor internaţionale”.

“Ne vom strădui ca Rusia să fie un lider care apără dreptul internaţional, suveranitatea naţională, independenţa şi identitatea popoarelor”, a spus în continuare preşedintele rus.

Rusia a avut un rol important în cadrul iniţiativei de transferare a armelor chimice ale Damascului sub control internaţional pentru distrugerea lor ulterioară, ceea ce a îndepărtat ameninţarea unor lovituri aeriene americane, ce ar fi putut avea loc urmare a atacului chimic din vară într-o suburbie a Damascului.
În acest caz, a subliniat preşedintele Putin, Rusia a făcut “să prevaleze dreptul internaţional, bunul simţ şi logica păcii”.

SUrsa: Reuters, AGERPRES

What Next?

Related Articles