Putin – declaraţii la adresa Iranului şi ale Israelului

Vladimir Putin RIA Novosti Alexei Nikolsky

Vladimir Putin RIA Novosti Alexei Nikolsky

Se pare că preşedintele rus, Vladimir Putin, vrea să dovedească că stăpâneşte arta diplomaţiei. Astfel, el a declarat că “Iranul are dreptul să dezvolte un program nuclear civil, însă a criticat ameninţările Teheranului împotriva Israelului”.
Putin a calificat aceste ameniţări drept “inacceptabile”, potrivit AFP, preluat de MEDIAFAX.
“Iranul se află într-o regiune foarte dificilă”, a declarat Putin la Moscova, într-un interviu televizat.

“Când auzim ameninţările lansate de Iran către vecinii săi, îndeosebi împotriva Israelului, când auzim din partea Iranului că Israelul ar trebui distrus, considerăm că acest lucru este total inacceptabil”, a declarat el.
Aparent, preşedintele Putin s-a referit la comentariile făcute în ultimii ani de preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, care îşi va încheia cel de-al doilea mandat după alegerile prezidenţiale de pe 14 iunie.

Rusia este un partener comercial apropiat al Iranului, căruia îi furnizează armament şi pe teritoriul căruia a construit primul reactor nuclear, în apropiere de Bushehr.

Totodată, Moscova a adoptat în ultimii ani o atitudine mai fermă în raport cu Iranul, cerându-i să coopereze cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).
Ţările occidentale şi Israelul suspectează Iranul că intenţionează să se doteze cu arma atomică, acuzaţii pe care, oficial, Teheran-ul le-a dezminţit.

 

Sursa: AFP, MEDIAFAX

What Next?

Recent Articles