Putin avertizează Finlanda: “Rusia va răspunde pe măsură dacă Helsinki va adera la NATO”

Sauli Niinistö  si Putin. foto www.hs

Sauli Niinistö si Putin. foto www.hs

Aflat într-o vizită oficială în Finlanda, Vladimir Putin l-a avertizat pe preşedintele Sauli Niinistö că ţara sa ar trebui să se aştepte la urmări
nefavorabile în cazul în care Helsinki va adera la grupul ţărilor membre NATO.
Finlanda şi Suedia au cooperat intens cu Alianţa din momentul anexării Crimeei de către Rusia şi a sprijinit rebelii separatişti din estul Ucrainei.

Vizita aceasta a fost prima a preşedintelui Putin în Finlanda de la izbugnirea crizei din Crimeea din 2014.El a afirmat că va respecta decizia Finlandei dacă va opta să adere la NATO, dar “Rusia va răspunde pe măsură la o asemenea acţiune”.

Finlanda, din punct de vedere militar este neutră şi datorită poziţionării sale geografice, a crescut interesul NATO pentru aderarea acestei ţări la Alianţă.

Fostele state sovietice din zona Mării Baltice au cerut ca NATO să-ţi intensifice apărarea aerienă.

Marea Baltică a reprezentat o zonă deasupra căreia au avut loc, în ultima perioadă de timp, o serie de “întâlniri” între aeronavele ruseşti şi cele occidentale.

Preşedintele rus şi cel finlandez au căzut de acord pentru adoptarea unor măsuri de reglementare a zborurilor din zonă, menite să asigure securitatea acestora.

Sursa: Euronews

Chelaru Iulian-Robert

What Next?

Related Articles