Puncte de vedere ale unor analisti romani fata de independenta Kosovo

In urma unei dezbateri pe tema independentei Kosovo, organizata vineri de Institutul Diplomatic Roman, s-a desprins concluzia ca recunoasterea independentei Kosovo va constitui un precedent ce va putea fi invocat si de alte regiuni secesioniste, in ciuda asigurarilor date de comunitatea internationala.


In opinia fostului consilier prezidential Zoe Petre, “Recunoasterea independentei Kosovo va fi un precedent, depinde insa pentru ce. Problema este ca occidentalii n-au rabdare sa inteleaga ce se intampla in aceste tari. In anii ’90 Uniunea Europeana ar fi putut face mai multe, daca ar fi pus in aplicare planul initial de a accelera integrarea fostei Iugoslavii in UE”. Zoe Petre a atras atentia asupra pericolului izbucnirii de noi violente si persecutii interetnice in regiune dupa proclamarea independentei Kosovo, punand la indoiala eficacitatea misiunii UE pentru reconstructie si stabilizare ce va fi trimisa in regiune.

La intrebarea daca independenta Kosovo ar putea avea urmari si pentru Romania, mai ales in ce priveste Harghita si Covasna, Zoe Petre a raspuns: “Noi nu avem de infruntat un pericol atat de acut ca Balcanii de Vest, dar facem multe sa-l avem”. Fostul consilier al presedintelui Emil Constantinescu s-a referit la votul uninominal, care ar exclude din Parlament reprezentanti ai minoritatii maghiare si ar putea facilita revenirea la conflicte interetnice de tipul evenimentelor de la Targu Mures din 1991. Zoe Petre a recunoscut ca exista “un nucleu alimentat de emigratia maghiara din SUA si un discurs sovin al unor partide din Ungaria”, dar solutia ar fi dialogul si informarea corecta a Parlamentului European si a Bruxelles-ului asupra situatiei din Romania.

Dan Petre, fost consilier de stat pe probleme de politica externa in timpul presedintiei lui Emil Constantinescu, a spus ca se putea evita crearea acestui precedent periculos in dreptul international “printr-o varianta simbolica, formala, in care sa existe independenta, intr-un fel de confederare, dar sub un steag comun. Nu era nici macar nevoie de ambasade comune”, a precizat Dan Petre.
Ruxandra Ivan de la Facultatea de Stiinte Politice din Bucuresti a explicat ca, de jure, este prima data cand Actul de la Helsinki din 1975 care garanta inviolabilitatea frontierelor va fi incalcat, odata cu recunoasterea independentei Kosovo. “Va fi pentru prima data cand se va putea vorbi de acceptarea unor strategii violente pentru obtinerea independentei”, considera Ivan, o explicatie fiind, in opinia sa, “plictisul occidentalilor dupa esecul misiunii ONU in Kosovo”.

“Desi se spune ca nu se va crea un precedent, trebuie sa fii naiv sa nu-ti dai seama de fragilitatea din Bosnia-Hertegovina, de regiunea predominant albaneza din Macedonia, iar comunitatea internationala nu are solutii. Independenta poate sa duca la violente si la un efect de domino in regiune, dar si in alte tari precum Spania sau Cipru”, a afirmat europarlamentarul Daniel Daianu.

Fostul ministru de finante spune ca in cancelariile europene, Kosovo este privit ca “un cartof atat de fierbinte, incat supersimplificarile sunt inevitabile, dar si foarte periculoase”. Daianu considera ca grabirea integrarii Balcanilor de Vest in UE si NATO nu ar fi in mod necesar o solutie benefica pentru cele doua organizatii, deoarece aderarea unor state slabe, dominate de retele de crima organizata, ar crea probleme pentru intregul club. Europarlamentarul liberal a amintit si de revenirea Rusiei in regiune, prin implicarea financiara si energetica in Serbia, precum si de relatia excelenta cu Bulgaria si Grecia. El a remarcat totusi ca, “desi este un actor important, Rusia nu a reusit sa influenteze deznodamantul in privinta Kosovo”.

Daianu a amintit si de faptul ca guvernul sarb a anuntat un set de masuri strict secrete ce va fi pus in aplicare odata cu declararea independentei Kosovo. Acestea ar putea duce la sistarea livrarilor de energie electrica de catre Belgrad catre Pristina sau chiar la masuri de retorsiune.

Sursa: NewsIn

What Next?

Related Articles