PSD si PNL vor alegeri anticipate

Cotidianul Puterea anunţă că “PSD şi PNL se pregătesc să introducă în Parlament o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Boc”. Poate că ultimele veşti, deloc îmbucurătoare, privind creşterea cotei unice de impozitare la 20% şi a TVA-ului la 25%, sub presiunea FMI, îi vor face să fie mai hotărâţi şi să treacă mai repede la fapte. 


Se pare că gestul lor politic este unul cu bătaie mai lungă. Aceasta, deoarece cei doi preşedinţi îşi doresc ca gestul lor să conducă la organizarea de alegeri anticipate.

Strategia Opoziţiei s-ar baza pe forţa sindicatelor şi a populaţiei nemulţumite de măsurile luate de Guvernul Boc.

Ar fi vorba de acţiuni concertate: una, în camera legislativă, programată pentru sfârşitul lunii mai, dublată de mişcări de protest ale militanţilor PSD – în jurul datei de 23 mai.

În plus, liberalii şi pesediştii se bazează pe faptul că Guvernul Boc va ieşi “şifonat” după ce sindicatele vor protesta în stradă.

“Acestui guvern şi nenorocirilor pe care el le provoacă nu-i va putea pune capăt o moţiune de cenzură. Nu are rost să aşteptăm să-i pună capăt preşedintele. Pentru că preşedintele n-ar fi investit şi n-ar fi construit tot acest amalgam de majoritate în favoarea guvernului său”, a declarat Crin Antonescu.

“Acestui guvern îi poate pune capăt doar o reacţie puternică, hotărâtă, a societăţii, a unui segment masiv din societate. Pentru că, în fond, poate că-i prima dată când spun asta, soluţia sănătoasă la problema politică a României cred că sunt alegerile anticipate”, a mai spus Antonescu.
La rândul său, Victor Ponta se arată de acord cu organizarea de alegeri anticipate, însă ultimul cuvânt s-ar putea să-l aibă fostul preşedinte PSD, Ion Iliescu.
 
“Eu, personal, sunt de acord cu ideea organizării alegerilor anticipate, dar nu am discutat aşa ceva la partid şi nu avem încă o poziţie oficială”, a declarat pentru Victor Ponta.
Ponta este însă contrat de Ion Iliescu. “Nu este fezabilă (n.r. ideea alegerilor anticipate), deoarece PDL are majoritatea în Parlament şi alegerile anticipate nu pot fi provocate. Procedura alegerilor anticipate este foarte complicată, ele putând fi organizate doar dacă două nominalizări pentru funcţia de premier sunt respinse de Parlament, după ce o moţiune de cenzură trece. Cred că este exclus să avem alegeri anticipate”, a spus Iliescu.

 

Ce va fi, pănâ la urmă?

 

 

Sursa: Puterea 

What Next?

Related Articles