Protestatari, mesaje din afara ţării şi jandarmi conştiincioşi

Jandarmi la protestele din Piata Universităţii. foto zilnic.net

Proteste. Din nou! Trecând peste dezinformarea lansată de purtătorul de cuvânt al MAI, unul Militaru (cum că, în momentul întâlnirii protestatarilor de la Arcul de Triumf cu cei de la Piaţa Universităţii, au avut loc ciocniri violente), trecând peste imaginea de forţă etalată ostentativ, ca să sperie, de aceeaşi jandarmi (echipament, maşini etc.), cred că trebuie reţinute două mesaje. Lansate din afara ţării, şi nu de oricine.  
Astfel, Preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a declarat în urmă cu o zi, la Strasbourg, că “recomandă Guvernului român să ia în serios revendicările protestatarilor care au ieşit în stradă în ultimele zile”.

“Am văzut în ultimele zile mişcări enorme în ţară; recomandarea mea pentru guvernele din toate ţările, dar pentru România în special, (…) este să îi ia foarte în serios pe acei oameni care sunt cu adevărat în stradă, pentru că sunt oameni care nu mai au speranţă pentru viitor. Iar oamenii fără speranţă pentru copiii lor merită să fie luaţi în serios şi recomand tuturor acţiuni economice urgente pentru a îmbunătăţi traiul de zi cu zi. Oamenii din stradă nu sunt interesaţi de dezbaterile noastre instituţionale, ci de viitorul copiilor lor”, a declarat Martin Schulz citat de MEDIAFAX.

În acelaşi timp, Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat într-o conferinţă de presă, a făcut apel, atât la autorităţile române, cât şi la manifestanţi, “să se abţină de la orice ‘violenţă”.

“Avem ţări în Europa şi ţări în lume care se confruntă cu reacţiile populare faţă de măsurile de austeritate luate de Guverne din cauza crizei economice. Spunem României şi românilor ce le-am spus şi altora, grecilor: susţinem dreptul persoanelor din toată lumea de a protesta şi de a-şi exprima punctul de vedere în maniera pacifistă, dar facem apel atât la protestatari, cât şi la autorităţi să se abţină de la orice fel de violenţă. Evident, nu vom dicta României cum să-şi gestioneze afacerile interne, sunt decizii pe care Guvernul României le ia, în consultare cu Parlamentul şi poporul. Comentariul meu este legat doar de faptul că sunt oameni care protestează faţă de măsurile de austeritate. Toţi trebuie să luăm decizii individuale de importanţă naţională, şi toţi încercăm să facem asta în funcţie de politicile pe care le aplicăm pentru a face faţă crizei”, a mai spus Victoria Nuland, citată de mai multe agenţii de presă.

Aşadar, mesaje şi de la Parlamentul European şi de la americani, mai puţin însă de la preşedintele ţării. El este străbătut, încă, de euforia Primăverii arabe…
Între timp, cei de la Ghimpele au descoperit faptul că duo-ul Udrea-Cocoş, au făcut retragerii masive de lichidităţi din conturi şi că vor să-şi relocheze unele afaceri prin Serbia şi R. Moldova.
Întrebare: Ce fac şobolanii când simt că se apropie cutremurul?

Sorina Bruj

Sursa: Ghimpele, MEDIAFAX, AGERPRES

What Next?

Related Articles