Protest spontan la Finanţe în Bucureşti şi în ţară

Sute de funcţionari din Ministerul Finanţelor Publice au declanşat un protest spontan şi s-au strâns în holul principal de la intrarea în instituţie. Totodată, angajaţii unor Direcţii de Finanţe din ţară a declanşat proteste spontane, în semn de solidaritate faţă de colegii din Bucureşti.
Angajaţii de la Finanţe sunt nemulţumiţi deoarece nu şi-au mai primit stimulentele de două luni.

Oamenii spun că fără aceste stimulente, a căror valoare poate atinge şi valoarea unui salariu brut, nu mai pot avea un trai decent, în condiţiile în care salariile le-au fost reduse, deja, cu 25%.

ANAF şi Garda Financiară au un fond extrabugetar care este alimentat cu banii încasaţi din amenzi. Din acest fond, angajaţii de la Finanţe primesc, lunar, aşa-numitele stimulente.

Înaintea remanierii fostului ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu, preşedintele Traian Băsescu îi reproşa acestuia că “la minister încă se acordau stimulente”. Aceeaşi situaţie se regăsea şi la Interne.

“Este un butoi de pulbere. Noi (liderii de sindicat – n.r.) nu am reuşit să organizăm protestele şi acum oamenii izbucnesc spontan. Nu mai putem controla angajaţii. Guvernanţii nu înţeleg că Fiscul nu lua banii de la buget pentru stimulentele angajaţilor.

“Eu am anunţat ministrul şi pe toată lumea că este posibil ca în toată ţara să se întâmple lucrul acesta şi, în situaţia aceasta, Finanţele României pot fi în pericol, pentru că oamenii nu pot să muncească pe 600 lei, în condiţiile în care statul s-a angajat ca din veniturile pe care le atragem la bugetul statului să ofere o parte din ele ca recompensă”, a spus la Realitatea TV, liderul Sed Lex, Vasile Marica.

Sute de funcţionari protestează în acest moment şi la Constanţa, Cluj, Deva, Timişoara, Teleorman, Braşov, Ploieşti, Alba Iulia, Iaşi, Galaţi şi Buzău.

Vasile Marica susţine că circa 25.000 de oameni pot intra în proteste spontane.

Sursa: Realitatea

What Next?

Related Articles