Propuneri pentru ieşirea din impasul financiar a statelor din zona euro

Zona Euro pe pragul prăpastiei sau la un nou început?

Subiectul solidarităţii şi ajutorului reciproc în zona euro este mai controversat decât niciodată. Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn,s-a pronunţat în favoarea unei soluţii interne, “de casă”, pentru a rezolva impasul financiar apărut în zona euro.

Propunerea s-ar referi la ţările ce au  o datorie suverană de peste 60 la sută din PIB  (datorie ce reprezintă încălcarea normelor din zona euro). Respectivele ţări ar urma să pună în comun datoriile în exces într-un fond de răscumpărare.

Ţările ar fi obligate să întreprindă reforme structurale şi de creştere economică şi să achite datoriile peste 20 – 25 de ani.

“Eu nu aş dori să se amestece această propunere cu procedura eurobondurilor. Consider această propunere una inteligentă, posibil de realizat şi de perspectivă”, a declarat Rehn în cadrul unei audieri privind euro-obligaţiunile ce a avut loc în Parlamentul European pe 10 ianuarie 2012.

El a făcut remarci similare şi în noiembrie 2011, dar opiniile au căpătat acum o mai mare greutate, deoarece se află în consultare publică un document al Comisiei europene privind euro-obligaţiunile.
Ideea creării Fondulului european de răscumpărare a fost elaborată de către consilieri economici independenţi, după şablonul emis de guvernul german. Aceasta, potrivit EUObserver.

Profesorul Christoph Schmidt – un membru al acestui grup, prezent de asemenea la discuţia de pe 10 ianuarie 2012 –  a declarat că propunerea creării Fondului european de răscumpărare  ar permite emiterea unui “punct de vedere emoţional detaşat”.
“Suntem încercarea de a construi un pod între cele două tabere”, a spus Schmidt privind decalajul de idei dintre cele două tabere.

Până în prezent, dezbaterea pe această temă financiară a instigat ţările membre UE, îngrijorate de haosul ce s-ar isca între cele aparţinând zonei euro cu datorii mari şi celelalte membre eurozone.
Germania, ţara care încearcă să găsească soluţiile cele mai viabile din zona euro, se opune soluţiei eurobondurilor.

Sursa: EUObserver

What Next?

Related Articles