Proiectul SUA de soluţionare în doi ani a conflictului israeliano-palestinian

SUA au elaborat un plan de pace ce vizează soluţionarea în doi ani a conflictului israeliano-palestinian, fiind prezentate garanţii pentru a asigura implementarea cu succes a acestuia.

Planul, care nu a fost confirmat oficial, prevede ca negocierile, ce vor fi purtate pe o durată maximă de doi ani, să înceapă cât mai curând posibil, potrivit cotidianului.

Pentru a se asigura succesul acestor negocieri, Statele Unite vor adresa oficialilor palestinieni scrisori de garanţie în care se vor angaja să respecte termenul-limită de doi ani. Nici o schimbare prevăzută de la începutul lui 1993 în procesul de pace israeliano-palestinian nu a fost respectată.

Israelul va cere Washingtonului să confirme angajamentul fostului preşedinte american George W. Bush ce prevede ca un acord final de pace va avea la bază schimbările teritoriale, ceea ce va permite statului evreu să-şi păstreze coloniile în Cisiordania.

Potrivit acestui plan american, primul subiect de la masa negocierilor va fi cel legat de frontierele dintre Israel şi viitorul stat palestinian. Acesta ar trebui încheiat în nouă luni, pe durata moratoriului privind colonizarea israeliană.

Construcţiile israeliene vor putea fi ulterior reluate în regiunile destinate a fi anexate de Israel.

Un stat palestinian va fi înfiinţat în Cisiordania şi în Fâşia Gaza, în baza armistiţiului în vigoare în perioada 1949-1967, dar sunt prevăzute despăgubiri ca urmare a schimburilor teritoriale.

Odată cu încheierea acestui dosar, negocierile se vor axa pe alte probleme legate de statutul final al Ierusalimului şi situaţia refugiaţilor războiului din 1948.

Negocierile pentru pace dintre cele două părţi au fost suspendate anul trecut, în urma ofensivei israeliene asupra Fâşiei Gaza (27 decembrie 2008 – 18 ianuarie 2009). Discuţiile se află în impas din cauza problemei colonizării israeliene în Cisiordania. Palestinienii cer întreruperea totală a colonizării pentru a reveni la masa negocierilor, dar Israelul a respins până în prezent această solicitare.

Potrivit cotidianului israelian Maariv, preşedintele egiptean Hosni Mubarak trebuie să-l convingă pe preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas să accepte acest plan în cadrul întrevederii acestora, prevăzută în staţiunea Sharm el-Sheikh.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a efectuat marţea trecută o vizită în Egipt, înaintea lui Abbas.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles