Proiectul preşedintelui de modificare a Constituţiei considerat “pe alocuri” neconstituţional de CCR

Modificarea Constititutiei Romaniei un nou subiect de discordie nationala

Potrivit unui comunicat al Curţii Constituţionale a României (CCR), judecătorii CCR au constatat că există elemente de neconstituţionalitate în proiectul de revizuire a Constituţiei înaintat de preşedintele Traian Băsescu.

Prevederi considerate neconstituţionale:

– restrângerea drastică a imunităţii parlamentare şi ministeriale;

– sunt incalcate drepturi fundamentale in ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii, unde proiectul de revizuire a Constitutiei prevede ca in CSM sa fie alesi mai multi reprezentanti ai societatii civile si ca presedintele Consiliului poate proveni din randul acesteia. Numirea unei persoane care nu este judecator sau procuror la conducerea CSM incalca drepturi constitutionale, in opinia CCR.

– eliminarea controlului judecatoresc pe deciziile care privesc politicile fiscale si bugetare;

– “Caracterul licit al dobândirii se prezumă” este neconstituţională, deoarece are ca efect suprimarea unei garanţii a dreptului de proprietate, încălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2) din Constituţie.

Pe 9 iunie, Presedintia a remis Curtii Constitutionale proiectul de revizuire a Constitutiei dupa ce propunerea a primit avizul Consiliului Legislativ.

Avizul Curtii Constitutionale este consultativ.

Ulterior, proiectul de revizuire insotit de avizul Cosiliului Legislativ si de decizia Curtii Constitutionale va fi inaintat Parlamentului Romaniei, in vederea dezbaterii si adoptarii lui.

potrivi HotNews, surse apropiate preşedinţiei au declarat pentru HotNews.ro ca Preşedinţia n-o să mai susţină textele declarate neconstituţionale de CCR.

sursa: CCR; HotNews

comunitatul de presa al CCR privind neconstitutionalitatea proiectului de modificare al Constitutiei elaborat de Presedintie

What Next?

Recent Articles