Proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensie – serviciu la stat, revine

Proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensie – serviciu la stat, proiect pe care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea în Parlament, prevede ca “persoanele care primesc pensie şi salariu de la stat au obligatia ca în termen de 3 zile de la data survenirii situaţiei de cumul să-si exprime în scris opţiunea între suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţii şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie”.


Aceasta, în situaţia în care nivelul pensiei nete aflate în plată depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”.

Documentul arată că, în acest moment, 20.439 de angajaţi din sistemul bugetar “cumulează salariul obţinut de la instituţiile publice cu pensia, din care 1.403 la nivel central si 19.036 la nivel local”, notează NewsIn.

Prevederile Legii ar urma să se aplice şi beneficiarilor de pensie de serviciu stabilită prin legi speciale, se arată la articolul 29 al proiectului Legii privind reglementarea sistemului de cumul al pensiilor cu veniturile salariale.

În Nota de fundamentare a proiectului de lege privind reducerea cheltuielilor in sistemul bugetar se arată că “Executivul estimează că va economisi în acest an 60 milioane lei prin interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru bugetarii care câştigă mai mult decât salariul mediu pe economie”.

În analiza privind impactul financiar asupra bugetului general consolidat pe următorii cinci ani se precizează că, “în urma aplicării măsurii, economiile la bugetul de stat vor însuma următoarele “câştiguri”:
- 65 milioane lei in 2010, 70 milioane lei in 2011, 75 milioane lei in 2012 si 80 milioane lei in 2013.

 

Notă: Oare ce părere are Executviul şi ce propuneri concrete pentru situaţia de cumul serviciu – serviciu la stat?

 

Sursa: 9AM

What Next?

Related Articles