Proiect de lege: credite imobiliare doar in lei

Senatorul PDL Iulian Urban propune interzicerea creditelor imobiliare în alta valuta decât leul, dupa modelul unei masuri similare adoptate de guvernul Ungariei. În acest sens, Urban a adresat o cere publica premierului Emil Boc.

Urban motiveaza necesitatea acestui proiect de lege prin intensificarea riscului valutar din ultima vreme “într-o tara care nu produce nimic si merge pe consum”, lucru ce duce la crearea unor dificultati majore pentru cei care au credite imobiliare în valuta.

De asemenea, intrarile de euro în tara sunt tot mai mici, iar moneda europeana s-ar putea scumpi foarte mult, daca BNR nu si-ar cheltui rezervele pentru a sustine cursul. De altfel, senatorul mai spune ca în conditiile de fata, BNR ar putea ajunge în situatia de a nu mai avea resurse pentru a sustine cursul, iar daca românii nu ar fi facut atât de multe credite în valuta, problema cursului de schimb nu ar fi fost atât de mare pentru România.

“Creditele imobiliare în alte valute decat moneda locala trebuie ca atare interzise si în Romania pe modelul Ungariei. Atât pentru a proteja populatia dar si pentru a oferi un stimulent pentru repornirea motoarelor industriei constructiilor de locuinte.
Daca se gândea cineva la aceasta masura pe la sfarsitul lui 2008, când rasarisera zorii acestei crize economice, România nu ar mai fi fost nevoita sa mai cheltuiasca zeci de miliarde de euro pe an ca sa tina cursul euro la 4,2 lei”, sustine Urban.

Sursa: Money Chanel

 

What Next?

Related Articles