Prognozele de creştere economică se schimbă pe zi ce trece

Guvernul României a elaborat Bugetul ca fiind fundamentat pe o creştere economică de 2,5%, evoluţie nerealistă având în vedere contextul internaţional deloc favorabil.

A fost nevoie ca oficialii de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) să aducă Guvernul României cu picioarele pe pământ şi să-l facă să îşi dea seama că veniturile bugetare au fost supraestimate şi, implicit, ţinta de deficit bugetar de 2% din PIB – nerealistă.

 

Trist este faptul că previziunile celor de la FMI au fost mai convingătoare decât cele ale Guvernului nostru, în condiţiile în care se presupune că datele cele mai “ancorate în realitate” ar trebui să vină “din interior”: Ministerul Finanţelor, Institutul Naţional de Statistică, Banca Naţională etc.

Ca urmare, bugetul aprobat recent de Parlament nu mai rămâne, practic, în picioare, creşterea economică prognozată la 2,5% urmând a se situa între 1% şi 1,5%, conform declaraţiei ministrului Finanţelor Gheorghe Pogea. Inconsecvenţa acestuia devine din păcate proverbială, întrucât recent a declarat că “creşterea economică a României se va situa între -1% şi 1,5%”.

Consecinţele asupra bugetului devin astfel alarmante, dacă nu chiar dezastruoase. Practic, cea ce vor primi ministerele va fi cu siguranţă, diminuat.

În aceste condiţii se pune întrebarea dacă nu avem mai mult nevoie de consultanţă decât de bani de la FMI şi alte instituţii financiare internaţionale.

autor: Florina-Maria Vomir

editor: Raul-Ciprian Dăncuţă

What Next?

Related Articles