Procurorul general a cerut urmarirea penala a fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi

Procurorul general, Laura Kodruţa Kovesi, a cerut Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi.

Anterior, intr-o emisiune la Realitatea TV, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, a declarat că a trimis o solicitare procurorului general pentru a începe urmărirea penală în cazul fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi.

Procurorul şef al DNA a adăugat că Monica Iacob Ridzi a fost audiată de către DNA şi că alte şase persoane au fost învinuite în cazul Ridzi.

“Monica Iacob Ridzi a trecut pe la DNA, iar eu am trimis o solicitare către procurorul general, Laura Kodruţa Kovesi, pentru a se începe urmărirea penală. În acest caz au mai fost învinuite şi alte şase persoane, dar nu vă pot da mai multe detalii”, a spus Daniel Morar.

Pentru clarificarea cazului Ridzi, Biroul Permanent al Camerei a decis organizarea unei sesiuni extraordinare, pe 27 iulie, care să cuprindă două şedinţe de plen în care să fie dezbătute, printre altele, raporturile în cazurile Ridzi şi Sterling-Tăriceanu.

După ce plenul Camerei se va pronunţa asupra celor două rapoarte ale comisiilor de anchetă, va fi sesizată comisia juridică pentru cazul începerii urmăririi penale a Monicăi Iacob Ridzi şi a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Secţia de Combatere a Corupţiei din DNA a declanşat, în 23 iunie, în baza unui denunţ penal al PNL, acte premergătoare cu privire la încheierea şi derularea a trei contracte între MTS şi societăţile Compania de Publicitate Mark SRL şi Artisan Consulting SRL.

Iniţial, plângerea PNL împotriva lui Ridzi a fost depusă la Parchetul ICCJ, care a decis să-şi decline competenţa în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit Parchetului, Monica Iacob Ridzi este acuzata de “savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial (prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu referire la art. 248 din Codul penal, cu aplicarea art. 41 alin.(2) din Codul penal); fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie (prev. de art. 289 din Codul penal rap. la art.17 alin.(1) lit.c) din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.41 alin.(2) din Codul penal); instigare la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic savarsita prin incalcarea masurilor de securitate (prev. de art.25 din Codul penal rap. art. 42 alin.(1) si (3) din Legea nr.161/2003), si instigare la infractiunea de stergere de date informatice fara drept (prev. de art.25 din Codul penal rap. la art.44 alin.(1) din Legea nr.161/2003).”

Procurorii au indicii ca in cursul anului 2009, Monica Iacob Ridzi, in calitate de ministru al Ministerului Tineretului si Sportului, impreuna cu alti functionari ai acestui minister, ajutati si de administratorii a doua firme private au prejudiciat bugetul ministerului prin incheierea a trei contracte de servicii fara ca, in prealabil, sa fie organizata si derulata vreo procedura de atribuire potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006.

În 10 iulie, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, declara că Garda Financiară verifică, sub supravegherea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), activitatea firmelor implicate în scandalul Ridzi, pentru a stabili dacă au fost aduse prejudicii bugetului de stat.

Monica Iacob Ridzi şi-a dat demisia, în 14 iulie, de la conducerea Ministrului Tineretului şi Sportului, spunând că nu vrea să afecteze imaginea Guvernului şi a partidului în urma scandalului în care a fost implicată privind organizarea evenimentelor de Ziua Tineretului şi că Alianţa PSD-PNL vrea să menţină subiectul pe agenda publică.

Comisia parlamentară de anchetă în cazul ministrului Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi anunţase, cu câteva zile înainte de demisia acesteia, că a propus premierului revocarea ei din funcţie şi cercetarea pentru delapidare şi abuz în serviciu, o anchetă a ANAF şi sesizarea Consiliului Concurenţei şi a Curţii de Conturi în cazul contractelor cu Artisan şi Mark, pentru organizarea evenimentelor din 2 mai, “Ziua Tineretului”. PDL a depus un punct de vedere separat.

sursa: MEDIAFA; Hot News

What Next?

Related Articles