Problematici abordate de Traian Băsescu în discursul rostit la şedinţa plenară a Adunării Parlamentare a NATO

Traian Basescu la Adunarea Parlamentara a NATO. foto Ev.Zilei

Preşedintele, prezent la şedinţa plenară a Adunării Parlamentare a NATO, a remarcat diversitatea tematicilor dezbătute în comitetele Adunării Parlamentare.

“Problematica Afganistanului a fost analizată, spre exemplu, nu doar din perspectiva insurgenţei, ci şi a tranziţiei, a provocărilor la adresa guvernării, a rolului Pakistanului în contextul diminuării prezenţei NATO. Acesta este exact tipul de abordare necesar pentru a asigura succesul misiunii şi am convingerea că recomandările identificate vor fi integrate în strategia Alianţei în Afganistan” a spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu a reţinut faptul că “Declaraţia asupra susţinerii tranziţiei în Afganistan – dezbătută şi votată după şedinţa plenară – arată că “Afganistanul reprezintă numitorul comun al interesului aliat”.

Un alt subiect inclus, în mod firesc, pe agenda acestei sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, a fost cel legat de Libia.

Preşedintele a apreciat faptul că “prelungirea operaţiunii NATO Unified Protector este oportună”. În acest fel s-a dat “un semnal clar comunităţii internaţionale asupra faptului că NATO îşi va îndeplini obligaţiile asumate până la atingerea deplină a obiectivelor”.

Totodată, Băsescu a subliniat faptul că “Uniunea Europeană trebuie să joace un rol important în stabilizarea Libiei, în special în domeniile pentru care are competenţe şi sarcini, în principal gestionarea securităţii frontierelor Libiei”.
“Susţinem, totodată, orice iniţiativă şi orice demers pentru încurajarea elementelor şi evoluţiilor care să conducă la menţinerea unităţii statului libian, la realizarea prin efort comun a stabilizării şi reconstrucţiei”, a spus Traian Băsescu.

Referitor la dezvoltarea apărării antirachetă preşedintele a reiterat ideea că: “România a susţinut cu consecvenţă dezvoltarea capacităţii de apărare antirachetă într-o formulă care să asigure protecţia integrală a teritoriilor şi populaţiei statelor membre, cu aplicarea consecventă a principiilor indivizibilităţii securităţii şi ale solidarităţii aliate.
Traian Băsescu a declarat că “elementele sistemului american care vor fi amplasate pe teritoriul României vor reprezenta o contribuţie valoroasă la dezvoltarea capacităţii NATO de a-şi proteja populaţiile şi teritoriile statelor membre în faţa riscurilor de atacuri cu rachete”. Totodată, el a subliniat că “România instalează un sistem defensiv”.

Nu în ultimul rînd, Traian Băsescu s-a referit la iniţiativa Secretarului General al NATO, „smart defense”, apărarea în faţa atacurilor cibernetice.
“Împreună cu Aliaţii am luat decizia de a promova o politică cuprinzătoare privind atacurile cibernetice îndreptate împotriva sistemelor informaţionale şi de comunicaţii aliate, precum şi a celor de importanţă vitală pentru statele membre.În continuare este esenţial să ne concentrăm asupra implementării măsurilor convenite la nivel aliat pentru a asigura capacitatea Alianţei de a gestiona ameninţările de tip cibernetic”, a spus Băsescu în discursul rostit în şedinţa Plenară a Adunării Parlamentare a NATO.

În privinţa securităţii şi stabilităţii Balcanilor de Vest, preşedintele a declarat următoarele:
-“Susţinem aprofundarea cooperării NATO-Serbia, pe măsura dorinţei şi gradului de pregătire a Serbiei pentru aderarea la Alianţă. Aşteptăm cu interes şi încurajăm îndeplinirea de către FYROM şi Bosnia şi Herţegovina a condiţiilor necesare pentru aderarea la Alianţă”.
– “Poziţia noastră politică pe subiectul Kosovo rămâne neschimbată. România nu va recunoaşte independenţa declarată de partea kosovară, în februarie 2008, până când nu se ajunge la o înţelegere între Belgrad şi Pristina. Ne menţinem poziţia şi în ceea ce priveşte atitudinea NATO, acţiunile KFOR şi conţinutul documentelor aliate”.

În discurs a fost abordat şi conceptul de Regiune Extinsă a Mării Negre.
“Angajamentul sincer al ţărilor din această regiune pentru cooperare şi dezvoltare, ca, de altfel, şi implicarea mai mare a unor organizaţii internaţionale – îndeosebi NATO şi Uniunea Europenă – reprezintă singurele modalităţi prin care se poate construi un viitor mai bun, mai sigur pentru această regiune”, a spus Traian Băsescu. Dezvoltarea unor legături mai puternice între comunitatea euroatlantică şi Regiunea Extinsă a Mării Negre ar putea deveni, în viitor, o investiţie benefică pentru toţi cei implicaţi. Premisele acesteia merită să fie dezvoltate prin proiecte vizionare orientate spre obţinerea de rezultate concrete.

Referitor la R. Moldova şi la cooperarea acesteia cu NATO, Traian Băsescu a spus că “România încurajează Republica Moldova să-şi întărească cooperarea cu Alianţa în cadrul instrumentelor parteneriale pe care organizaţia le pune la dispoziţie:”Reiteram, în acest context, susţinerea noastră pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi respectarea angajamentelor internaţionale privind retragerea forţelor militare staţionate în Transnistria”.

În ceea ce priveşte relaţia NATO-Rusia, Traian Băsescu a spus: “Viziunea României asupra perspectivelor raporturilor NATO-Rusia este reflectată clar în noul Concept strategic al NATO. Ea corespunde echilibrului fundamental între dezvoltarea cooperării practice şi raportarea la principiile şi angajamentele de baza ale acestei relaţii. Evaluarea comună a provocărilor de securitate specifice secolului XXI poate oferi noi dimensiuni practice cooperării NATO-Rusia”.
Pe palierul cooperării NATO-Rusia în domeniul apărării antirachetă,”România susţine derularea unui dialog deschis şi transparent pe acest subiect, la nivelul Consiliului NATO-Rusia.
“Sprijinul românesc faţă de cooperarea NATO-Rusia în domeniul apărării antirachetă, în termenii deciziei şefilor de stat şi de guvern de la Lisabona, se întemeiază pe principii clare: responsabilităţi teritoriale separate, cooperarea între două sisteme independente, transparenţă, reciprocitate”, a spus Traian Băsescu.

Un alt subiect abordat a fost cel referitor la Georgia: “Salutăm progresele remarcabile întreprinse de Georgia în ceea ce priveşte procesul de reformă democratică. Încurajăm partea georgiană să continue pe linia acestor eforturi, care contribuie nemijlocit la adâncirea relaţiei cu NATO. Apreciem seriozitatea angajamentului Georgiei în relaţia cu NATO, inclusiv în ceea ce priveşte contribuţia la operaţiunea ISAF”, a spus Traian Băsescu.

În finalul discursului, Traian Băsescu s-a referit la Summit-ul NATO de la Chicago, din 2012.
“Este important să privim cu încredere către acest Summit, care se doreşte a fi unul al continuităţii, de punere în practică a deciziilor adoptate la Lisabona, în 2010. Am convingerea că, prin pârghiile diplomaţiei parlamentare, veţi continua să promovaţi valorile şi standardele NATO şi că veţi consolida dialogul public pe teme de securitate”, a declarat în încheiere Traian Băsescu.

Sursa: comunicat al Preşedinţiei României

What Next?

Related Articles