Primele doamne – cum e la americani şi cum e la noi

Romanian si SUA. foto karadenizpress

Titlul poate părea prea puţin incitant, sau prea puţin interesant. Însă, ideea de a scrie acest articol mi-a venit văzând-o la TV, pe prima doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, aflată în campanie “de sprijin” – aş putea spune – în cadrul campaniei electorale a soţului ei, Barack Obama.
Pe ecranul televizorului era titrat următorul text: “Michelle Obama încearcă să recreeze magia la convenţia democrată de la Charlotte”.

Zâmbitoare, îmbrăcată într-o rochie roz fără mâneci şi lucioasă, ea a început să vorbească despre soţul ei, “preşedinte în cazul căruia valorile au ghidat deciziile din domeniul economic, al educaţiei sau sănătăţii”. Într-un cuvânt, un bărbat “în care se poate avea încredere”.

“El îmi aminteşte că schimbarea este dificilă, că schimbarea este lentă şi că nu se produce niciodată imediat. Dar până la urmă vom ajunge la ea, vom ajunge întotdeauna”, a declarat ea, citată fiind de MEDIAFAX.

“Am văzut îndeaproape ce înseamnă să fii preşedinte”, a explicat Michelle Obama.

“În calitate de preşedinte primeşti tot felul de sfaturi de la tot felul de oameni dar la final, când trebuie să iei o decizie … tot ceea ce ai pentru a te călăuzi sunt propriile valori, propria viziune şi experienţele din viaţa ta care te fac ceea ce eşti”, a adăugat ea.

Poate pentru a arăta că sunt nişte oameni “aproape de popor” Michelle Obama a amintit despre originile lor modeste, ea fiica unui angajat municipal care suferea de scleroză în plăci şi a unei secretare, el fiul unei mame singure “care se chinuia să îşi plătească facturile”.

“Barack ştie ce înseamnă o familie care are greutăţi”.

“Barack ştie ce este visul american pentru că el l-a trăit”, a subliniat ea.

“Pentru Barack, succesul nu se măsoară în câţi bani câştigi, ci în diferenţa pe care o faci în viaţa oamenilor”.
“Am văzut că a fi preşedinte nu te schimbă, ci dezvăluie cine eşti”, a declarat ea în aplauzele furtunoase ale celor prezenţi, afirmând că îşi iubeşte soţul şi mai mult decât în urmă cu patru ani, şi chiar şi mai mult decât în urmă cu 23 de ani”.

“Trebuie să fim uniţi încă o dată şi să ne ridicăm pentru omul în care putem avea încredere că va face această ţară să avanseze”, a insistat ea.

Dinamică, amuzantă şi foarte populară, Michelle Obama, în vârstă de 48 de ani, a devenit în ultimele luni cel mai bun avocat al soţului său, în ăncercarea acestuia de a atenua  frustrările alegătorilor în privinţa rezultatelor economice slabe.

Avocată de profesie, cu licenţa obţinută la Harvard, mamă a două fete în vârstă de 11 şi, respectiv, 14 ani, ea a avut o ţinută  perfectă în campanie.

Începând din primăvară, ea a participat la circa 80 de reuniuni de strângere de fonduri şi la 24 de etape ale campaniei pentru Barack Obama.

Dacă e să mă gândesc la o altă primă doamnă a SUA, mă voi opri la Hillary Clinton, care ea însăşi a candidat la preşedinţia SUA, fiind un contra-candidat puternic al lui Obama. Şi care, la ora actuală, se ocupă de politica externă a SUA.

Deci ambele doamne amintite, sunt nişte persoane foarte instruite, ambiţioase, deştepte, care au avut, sau, în cazul lui Obama, au alături nişte bărbaţi puternici.

Revenind la plaiurile carpato-danubiano-pontice, zău că nu prea pot spune multe. Spre exemplu, de soţia lui Iliescu, primul preşedinte al României democratice, ştiu că se numeşte NAdia, că este o persoană foarte retrasă şi foarte rar apărea alături de soţ, în calitatea ei de “primă doamnă”.

Pe soţia lui Constantinescu, un alt preşedinte al României, de după 1989, nici nu ştiu cum se numeşte.

Iar pe actuala primă doamnă, am văzut-o pe la evenimentele la care era musai să fie prezentă. Nu ştiu ce studii are, nu ştiu cu ce se îndeletnicea înainte de a deveni prima doamnă. Pot spune despre ea că pare a fi o doamnă timidă, retrasă, sensibilă, supusă. De fapt, alături de un soţ ca al ei, cum ar putea fi altfel?
Acestea fiind spuse, mă întreb cum ar fi dacă viitoarele prime doamne ale ţării ar urma modelul americancelor?

 

Sorina Bruj

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles