Prima intâlnire Trump-Putin în marja Summitul G20 din Hamburg

G20 membrii foto AFP

G20 membrii foto AFP

Cu câteva zile înainte de debutul Summitului G20 de la Hamburg din 7 iulie a.c., agenda acestuia suscită interesul analiștilor internaționali, alături de noul acord privind schimările climatice Summitul gazduind și prima reuniune comună la care vor participa Președintele SUA, Donald Trump și Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse,Dimitri Peskov, a declarat că cei mai puternici oameni din lume se vor întâlni personal în marja summitului, subliinind faptul că “momentan nu este programată nicio întrunire separată”.

Liderul german, Angela Merkel, vizează adoptarea unui nou plan de acțiune referitor la schimbările climatice și energie, inițiativă determinată de decizia  luată de SUA de retragere din cadrul Acordului de la Paris.

Este de așteptat ca atenția să fie acaparată de dinamica relațiilor dintre SUA și Rusia, în contextual în care Senatul SUA a aprobat noi sancțini împotriva Rusiei.

Pe langă problematica schimbărilor climatice, marile puteri economice se vor axa pe acordul de liber schimb, materializarea corectitudinii fiscale și integrarea migranților pe piața muncii.

Alături de membrii deplini ai forum-ului internațional, la întrunirea de la Hamburg vor participa în calitate de invitați Spania și Olanda.

Este de așteptat ca tendințele protecționiste ale președintelui american să se reflecte asupra deciziilor luate în cadrul Summitului, însa liderii europeni intenționează să încheie un pact de liber schimb cu Japonia, demonstrând astfel că globalizarea continuă să reprezinte un factor definitoriu pentru realitatea contemporană.

Luana Husariu, InfoMondo

Sursa: EUObserver, hamburg.com, fortune.com

What Next?

Related Articles