Prima Casa si totusi, unele comisioane

Chiar dacă Prima Casă este un program guvernamental, în care dobânda are stabilit un nivel maxim şi anumite taxe sunt eliminate, aceasta nu înseamnă că băncile nu mai percep chiar niciun comision pentru creditele derulate prin acest program.

Unele dintre comisionae pot atinge sume deloc neglijabile.

Astfel, spre exemplu, deşi BRD are cea mai avantajoasă ofertă, apropos de dobandă, EURIBOR la 3 luni + 2,4% pentru credite pe 10 până la 20 de ani, sau EURIBOR 3M + 2,65%, pentru împrumuturile pe 20-30 de ani, situaţia se schimbă radical atunci când adăugăm şi comisionul de gestiune lunară, de 0,1% la sold, care ajunge la 1,2% pe an.

Banca Transilvania are pentru creditele în lei o dobândă calculată pe baza formulei ROBOR + 0%, dar are o taxă de gestiune, de 2,4% pe an. De asemenea, BT percepe pentru imobilele la roşu un comision unic de analiză pentru emiterea unei promisiuni de garantare, de 0,15%, aplicat la valoarea promisiunii de creditare emisă de către bancă.

Dobândă anuală efectivă include comisioanele încasate de către bancă şi este mai aproape de costul real al creditului.
La Volksbank dobânda la creditele în euro este în jur de 4,5%, însă DAE ajunge la aproape 5,5%. Iar la lei, de la o dobândă de aproximativ 9,3%, DAE ajunge la aproape 14%.

În schimb, BCR a decis să elimine anumite taxe, spre exemplu comisionul de acordare a creditului perceput în prima parte a programului, care se ridică la 0,5%.

Pe de altă parte, nu poate fi uitat comisionul datorat Fondului de Garantare, de 0,49% pe an, aplicat la sold.

Cu toate astea, împrumuturile prin Prima Casă rămân cele mai avantajoase credite ipotecare de pe piaţă.

 

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles