Prima Casa 4 incepe in cateva zile

In condiţiile în care mai multe bănci aşteaptă să primească în câteva zile aprobarea BNR pentru a putea vinde împrumuturi garantate pe jumătate de stat, in cadrul programului “Prima Casa 4″, programul guvernamental de sprijinire a sectorului imobiliar ar putea debuta saptamana aceasta.

In cadrul noului program clienţii vor putea depune dosarele pentru credite ipotecare cu un avans de numai 5%.

BCR, care a vândut în ediţiile precedente cele mai multe credite “Prima casă”, a semnat deja protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituţia care administrează garanţiile acordate de stat prin acest program. Banca aşteaptă în această săptămână aprobarea de la BNR a normelor interne de creditare.

Banca Transilvania şi-a modificat normele interne de creditare pentru a putea vinde credite ipotecare cu avans de 5%, garantate doar în proporţie de 50% de către stat. Banca urmează să semneze săptă­mâna aceasta protocolul de colaborare cu Fondul de Garantare. BT a acordat în ediţiile precedente ale programului guvernamental credite de 48 mil. euro.

CEC Bank va începe să vândă credite prin “Prima casă” 4 la începutul lunii iunie.

Premierul Emil Boc se lauda în urmă cu două luni că băncile vor fi pregătite să primească dosare pentru credite garantate de stat imediat după Sărbătorile de Paşte, adică de la sfârşitul lunii aprilie.

Startul celei de-a patra ediţii a programului a fost însă întârziat deoarece bancherii trebuie să obţină avizul BNR pentru a modifica normele de creditare. Problema este nivelul foarte mic al avansului în condiţiile în care statul nu mai garantează integral împrumuturile.

Potrivit FNGCIMM, până la sfârşitul lunii mai îşi anunţaseră intenţia de a participa la următoarea etapă a programului 11 bănci, care cumulează peste 80% din garanţiile de 1,7 miliarde euro acordate în etapele precedente.

sursa: Ziarul Financiar

What Next?

Related Articles