Previziuni economice prezidenţiale. Băsescu îl contrazice pe Boc: nu ieşim din criză

Traian Băsescu - Preşedintele României

Într-o conferinţă de presă susţinută de Preşedintele Traian Băsescu, sâmbata, la Palatul Cotroceni, a declarat că prognoza economică pentru 2011 se menţine şi anume o creştere de 1,5% a Produsului Intern Brut (PIB) faţă de 2010, menţionând că pentru 2012 ţara noastră îşi propune un obiectiv prudent şi anume o creştere economică de 3,5%.

“Obiectivele acestui acord de precautie nu sunt legate de bani, ci sunt legate de implementarea unor procese care sa genereze crestere economica si mentinerea consolidarii fiscale si financiare. Deci, obiectivul de stabilizare fiscala si financiara s-a atins odata cu încheierea primului acord, iar acum avem mentinerea acestei stabilitati ca al doilea obiectiv, dincolo de primul, care este lansarea cresterii economice. Prognoza pentru 2011 se mentine: crestere de 1,5% a Produsului Intern Brut, fata de 2010. Si, pentru 2012, analizându-se evolutiile din Uniunea Europeana, ne propunem un obiectiv prudent, adica o crestere economica de 3,5%. Deci este o revizuire, de la 4,5% la 3,5%. Ne propunem o crestere economica undeva între 3,5 la 4% din PIB pentru 2012, mentinând obiectivul de deficit pentru 2012, ca de altfel si pentru 2011″, a afirmat şeful statului.

El a subliniat ca noul acord cu Fondul Monetar International nu vizează o situaţie dificilă în care s-ar afla România, ci vizează continuarea unor procese de reformă, cu asistenţa institutiilor internationale, în primul rând, spune seful statului, pentru cresterea credibilitatii continuarii respectivelor procese.

“Desi nu s-au încheiat calculele pe trimestrul unu, cele realizate pe primele doua luni ale anului – ianuarie, februarie – ne îndreptatesc sa prognozam o crestere economica de 0,4 la 0,6, în trimestrul unu 2011, fata de trimestrul patru 2010. Ceea ce tehnic se traduce prin iesirea din recesiune. Atentie, spun iesirea din recesiune, nu din criza. Deocamdata, toata Europa este într-o situatie destul de dificila din punct de vedere al iesirii din criza. (…) În acelasi timp, comparativ cu trimestrul unu 2010, cresterea economica va fi de circa 1,1 – 1,3%. Pentru trimestrul unu al anului 2011, s-a realizat si deficitul prognozat, extrem de lejer, cu un spatiu înca disponibil, de 0,2% din PIB. Dar acest spatiu este generat de nerealizarea investitiilor. Speram în recuperarea volumului de investitii în trimestrul doi’, a explicat Traian Basescu.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles