Preşedintele Yemenului va demisiona întradevăr?

Presedintele Yemenului, Ali Abdullah Saleh. foto AP

Preşedintele Yemenului, Ali Abdullah Saleh, a făcut o declaraţie la postul TV de stat, prin care a lăsat de înţeles că va renunţa la putere. Nu este pentru prima dată însă – în ultimele 8 luni de proteste din Yemen – când Saleh a spus că va demisiona.

Ali Abdullah Saleh a fost grav rănit într-o explozie ce a avut loc la palatul său prezidenţial, în luna iunie. El a plecat în Arabia Saudită pentru tratament.
În timpul absenţei sale, mediatori şi grupurile de opoziţie au încercat să-l convingă să stea deoparte şi să transfere puterea către adjunctul său. În acest fel se putea lansa transferul de putere la nivel regional.

Saleh a revenit însă în Yemen la sfârşitul lunii trecute.

Revenirea sa în ţară a fost însoţită de ciocniri violente de stradă, în capitala Sanaa, între trupele loyale fiului lui Saleh, Ahmed, şi forţe militare fidele opoziţiei.

Saleh a vorbit şi în cadrul adunării parlamentare, spunând că “nu a vrut niciodată puterea”.
“voi renunţa la putere în următoarele zile. Sunt oameni care vor însă puterea.Care trebuie să respecte promisiunile lor, făcute atât militarilor cât şi civililor. Aceştia nu vor putea să distrugă ţara”.
Saleh nu a făcut vreo referire anume la persoana care ar putea prelua puterea în cazul în care el va demisiona.

Totodată, el a mai spus că în zilele următoare se va întâlni din nou cu parlamentarii pentru a avea “discuţii transparente” refritoare la situaţia ţării. Şi-a exprimat indignarea faţă de acţiunile opoziţiei pe care le-a acuzat că se află în spatele haosului din ţară.
El a mai spus că a revenit în Yemen “cu ramura de măslin a păcii”, însă adversarii săi politici nu au înţeles gestul său pacifist.

Sursa: Associated Press

What Next?

Related Articles