Preşedintele Traian Băsescu, în vizită oficială la Chişinău

Vizita oficiala a lui Traian Basescu la Chisinau. foto presedintie

Vizita oficiala a lui Traian Basescu la Chisinau. foto presedintie

Preşedintele Traian Băsescu a efectuat în urmă cu o zi o vizită oficială la Chişinău, a cincea de când a devenit şef al statului român. Prima întrevedere a avut-o cu omologul său, Nicolae Timofti, care l-a primit pe Traian Băsescu la reşedinţa de stat de la Chişinău.

Datorită poziţiei ferme pe care a adoptat-o preşedintele României de-a lungul timpului în promovarea şi susţinerea Republicii Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană – poziţie subliniată şi ieri într-un interviu acordat pentru Europa Liberă – la sosirea în Chişinău a fost întâmpinat atât de susţinători, cât şi de un grup de protestatari.

Reamintim că în pre-ziua vizitei în Republica Moldova, preşedintele României a afirmat într-un interviu acordat postului Europa Liberă că ”Republica Moldova are obligaţia să lupte diplomatic pentru fiecare palmă de pământ care-i aparţine, indiferent care au fost aranjamentele administrative în interiorul fostei URSS”.În plus, Traian Băsescu a declarat că „nu înţelege afirmaţiile celor care plasează Republica Moldova într-o eventuală Uniune Eurasiatică”, concluzionând că, din punctul lui de vedere ”opţiunea de suflet a cetăţenilor moldoveni e cea de a reveni acasă, adică în Europa”.

După recepţia oficială, cei doi preşedinţi, asistaţi de membrii celor două delegaţii, s-au retras pentru convorbiri oficiale care au durat aproximativ o oră. După încheierea discuţiilor oficiale, aceştia au susţinut o conferinţă de presă comună.

Nicolae Timofti i-a mulţumit lui Traian Băsescu pentru sprijinul pe care România îl acordă Moldovei în proiectele de integrare europeană, securitate energetică şi soluţionarea conflictului transnistrean.

Cele două state se află în discuţii avansate pentru interconectarea reţelelor de energie electrică. Acesta este un proiect esenţial pentru Republica Moldova,deoarece diversificarea surselor de aprovizionare va contribui la consolidarea securităţii energetice.

Rămânând tot în domeniul economic, Nicolae Timofti şi-a manifestat dorinţa construirii unor noi poduri peste râul Prut, precum şi stimularea raporturilor comerciale şi investiţiilor reciproce.

De cealaltă parte, Traian Băsescu a afirmat că Republica Moldova nu are alte opţiuni în afara parcursului european, punctând totodată că există la Chişinău o opoziţie internă faţă de acest proces, pe care nu şi-o poate explica.

Traian Băsescu a mai spus că între România şi Republica Moldova este ”un parteneriat de sânge, pentru că aşa ni l-a lăsat Dumnezeu”, iar Bucureştiul va fi alături de cetăţenii Republicii Moldova ”ori de câte ori va fi nevoie”.

De asemenea, acesta a mai adăugat că Republica Moldova nu este izolată în opţiunea sa pro-europeană, având susţinerea şi a altor state UE.

”Republica Moldova are foarte mulţi prieteni, e susţinută în acest proces şi de Polonia, şi de cele trei ţări baltice, şi de Germania, şi multe alte ţări UE. Republica Moldova nu este o ţară care doar ea vrea în UE. Şi statele cele mai importante ale UE vor Republica Moldova în UniuneaEuropeană, pentru că i-au înţeles istoria, aspiraţiile şi dorinţa cetăţenilor”, a spus Băsescu.

Trecând apoi la sectorul economic, şi preşedintele României a salutat apropiata lansare a lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni, construcţie care vizează interconectarea reţelelor de energie electrică a celor două state. Astfel, R. Moldova nu va mai fi dependentă de o singură sursă de energie.

Traian Băsescu a mai făcut referire şi la burselor acordate tinerilor din Republica Moldova, declarând că estimează o creştere a acestora.

Întrebat fiind „dacă vizitele recente ale oficialilor români în Asia şi Rusia pot fi interpretate ca o reorientare a României pe plan extern”, Traian Băsescu a dat asigurări că ”România nu îşi va schimba politica externă, dar asta nu înseamnă o izolare „numai în Uniunea Europeană sau numai în NATO”. Acesta a mai adăugat că trebuie să ne dezvoltăm şi consolidăm relaţiile în toate direcţiile.

Potrivit Biroului de presă al Preşedinţiei române, în decursul acestei vizite, preşedintele Traian Băsescu se va mai vederea cu premierul Iurie Leancă, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, cu primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, cu preşedinţii principalelor partide politice, precum şi cu lideri de opinie ai societăţii civile.

Surse: MEDIAFAX, RADOR, AGERPRES, ADEVARUL

 

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo

 

What Next?

Related Articles