Preşedintele R. Moldova i-a spus lui Obama că doreşte reînceperea negocierilor în dosarul transnistrean

Marian Lupu si Barack Obama la Varsovia 28 mai 2011 foto moldpres

În cadrul întâlnirii cu preşedintele american, Barack Obama, de la Varşovia, la al XVII-a Summit al şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a afirmat necesitatea de a se reîncepe negocierile în formatul 5+2 în dosarul transnistrean.

Lupu a reconfirmat că, în etapa actuală, obiectivele principale ale Republicii Moldova se regăsesc în tot ceea ce semnifică procesul de integrare europeană şi a mulţumit Statelor Unite ale Americii pentru suportul multilateral acordat Republicii Moldova. Acesta a menţionat necesitatea consolidării eforturilor interne, pentru obţinerea unor rezultate reale în implementarea reformelor necesare R. Moldova.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova a abordat subiectul reintegrării teritoriale a ţării, subliniind necesitatea de a reîncepe negocierile în formatul 5+2, în care OCSE, Rusia şi Ucraina sunt mediatori, iar SUA şi UE participă în calitate de observatori.

Marian Lupu a reiterat poziţia autorităţilor Republicii Moldova privind soluţionarea politică a diferendului transnistrean prin identificarea unei soluţii viabile de reintegrare a ţării în cadrul hotarelor recunoscute internaţional.

Barack Obama a specificat că Statele Unite ale Americii susţin politica uşilor deschise faţă de ţările care doresc să adere la Uniunea Europeană. Preşedintele Barack Obama a menţionat că va sprijini în continuare aspiraţiile europene ale R. Moldova şi a apreciat înalt eforturile depuse pe calea promovării democraţiei şi a reformelor în Republica Moldova.

Întrevederea a avut loc înainte de o reuniune la Moscova pe tema dosarului transnistrean. Părţile se aşteaptă ca după această reuniune să fie reluate negocierile oficiale în formatul 5 plus 2.

sursa: Moldpres

What Next?

Related Articles