Preşedintele portughez a fost reales, potrivit rezultatelor oficiale parţiale

Preşedintele portughez Anibal Cavaco Silva a fost reales în funcţie, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale duminică,23 ianuarie. El a obţinut peste 55% din voturi, în faţa poetului socialist Manuel Alegre, care obţine 19 la sută din sufragii, potrivit rezultatelor oficiale parţiale, preluate de AGERPRES.

Potrivit acestor rezultate publicate de Ministerul de Interne asupra a 80 la sută dintre circumscripţii, rata de abţinere depăşeşte 53 la sută, un record pentru alegerile prezidenţiale după revenirea la democraţie în 1974.

În timpul campaniei, Cavaco Silva, un economist conservator de 71 de ani ce a fost prim-ministru timp de zece ani (1985-1995), a făcut din experienţa sa principalul atu în faţa îngrijorărilor provocate de criza financiară.

Principalul său adversar, Manuel Alegre, a fost susţinut atât de Partidul Socialist al primului ministru Jose Socrates cât şi de Blocul de Stânga (extrema-stângă).
Potrivit rezultatelor provizorii, Fernando Nobre, preşedinte al ONG portugheze Asistenţa Medicală Internaţională şi singurul candidat din partea societăţii civile, a obţinut peste 12 la sută din voturi, în faţa comunistului Francisco Lopes (peste 6 la sută), şi altor doi candidaţi, ce obţin mai puţin de 5 la sută din sufragii.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles