Preşedintele iranian este pregătit pentru dialog pe tema programului nuclear

dosar nuclear iranian. foto rfi

dosar nuclear iranian. foto rfi

Înaintea participării la Adunarea Generală a ONU, Preşedintele iranian, Hasan Rohani, a declarat că este pregătit pentru convorbiri cu Occidentul pe tema programului nuclear.

Cu o zi înainte de plecarea programată spre New York, Hasan Rohani a afirmat că deplasarea sa la New York poate fi o şansă să înceapă o nouă rundă de negocieri în dosarul nuclear.

“Naţiunea iraniană este pregătită pentru negocieri şi convorbiri cu Vestul”, a declarat Rohani cu prilejul unei defilări anuale a forţelor armate, pentru marcarea a 33 de ani de la invadarea Iranului de către Irak în 1980.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a cerut ca Occidentul trebuie să recunoască dreptul Iranului la îmbogăţirea uraniului pe teritoriul său, în conformitate cu legislaţia internaţională, o problemă aflată în centrul unor preocupări ale ţărilor occidentale şi ale Israelului.

“Occidentul trebuie să accepte toate drepturile naţiunii iraniene, în special drepturile nucleare şi îmbogăţirea uraniului. Dacă occidentalii acceptă aceste drepturi, poporul iranian este un popor raţional, susţinător al păcii şi al prieteniei. Este pregătit să coopereze şi putem să soluţionăm împreună problemele regiunii şi ale lumii. /…/ Poporul iranian doreşte să se dezvolte şi nu încearcă să fabrice armă atomică”, a declarat Hasan Rohani în discursul său.

Rohani urmează să se deplaseze luni 23 spetembrie la New York unde va participa la Adunarea Generală a ONU în cadrul căreia se va discuta şi despre programul nuclear iranian.

Occidentul suspectează Iranul că încearcă să se doteze cu arme nucleare, acuzaţie negată de Iran. Marile puteri suspectează Iranul că doreşte să se doteze cu armă atomică sub acoperirea programului nuclear civil, în special ca urmare a activităţilor de îmbogăţire a uraniului. Teheranul va prelua luni controlul centralei nucleare civile de la Boushehr, construită de ruşi în sudul Iranului. Mai mult, duminică 22 septembrie, 12 rachete Sejil şi 18 rachete Ghadr ce utilizează combustibil solid au fost prezentate în timpul unei defilări militare în sudul capitalei iraniene. Acestea fot fi dotate cu focoase nucleare şi pot lovi inclusiv Europea de Sud-Est.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles