Președintele Franței consideră că problemele Africii sunt cauzate de nivelul de dezvoltare civilizațională

Președintele Franței Emmanuel Macron www.newstatesman.com

Președintele Franței Emmanuel Macron www.newstatesman.com

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a fost criticat aspru pentru declaraţia sa conform căreia principalele piedici în dezvoltarea statelor africane sunt determinate de decizia femeilor de a avea în jur de 7-8 copii și de factori legati de nivelul de dezvoltare civilizațională.
În timpul discursului său din cadrul summitului G20, preşedintele a fost rugat să-şi expună punctul de vedere referitor la posibilitatea implementării unei politici similare planului Marshall pe continentul african.

Liderul statului francez a afirmat că problemele întâmpinate de Africa sunt diametral opuse, aceastea ţinând de state eşuate, schimbări democratice complexe şi modificări demografice extrem de dificile. Macron a evidenţiat rolul devastator al terorismului Islamic, traficul de droguri şi de arme, însă a recunoscut potenţialul imens al continentului.
El a continuat, declarând că Franţa şi-a asumat responsabilitatea de a ajuta cu infrastructura, educaţia şi sănătatea, însă un simplu transfer de capital nu este suficient; lupta împotriva corupţiei, o guvernanţă mai riguroasă şi o metamorfozare demografică prielnică reprezintă factori indispensabili în îmbunătăţirea realităţii continentului african.
“În acest moment, nu miliardele de euro vor aduce o schimbare, ci un plan de acţiune elaborat de lideri africani întrucât ei sunt în cunoştinţă de cauză”, a afirmat Macron.
Iniţial, discursul preşedintelui Franţei a trecut neobservat în presă, fiind eclipsat de protestele din Hamburg şi repercusiunile acestora. Însă, o parte a discursului său a câştigat popularitate pe retelele de socializare, provocând o stare generală de nemulţumire întrucât s-a interpretat că Macron învinovăţeşte femeile pentru sărăcia din regiunea africană şi exemplifică stereotipuri rasiale.
Mai mult, preşedintele a fost criticat şi pentru faptul că a ales să facă referinţe la întraga masă continentală africană şi nu la naţiuni specifice, ceea ce indică o nepăsare vădită pentru diferenţele semnificative existente în al doilea cel mai mare continent al lumii.

 

Luana Hușariu, InfoMondo

Sursa: Independent; The Guardian

What Next?

Related Articles