Preşedintele egiptean Hosni Mubarak nu demisionează

Preşedintele egiptean Hosni Mubarak a anunţat joi seară într-un discurs adresat naţiunii că îşi deleagă parte din prerogativevicepreşedintelui Omar Suleiman, dar fără a demisiona din funcţia de şef al statului.

Preşedintele egiptean Hosni Mubarak a confirmat că nu va candida pentru un nou mandat de preşedinte, adăugând că cei care şi-au pierdut viaţa în revoltele din Egipt nu au murit degeaba şi transmiţând că împărtăşeşte durerea celor care şi-au pierdut rude.

Preşedintele egiptean Hosni Mubarak a anunţat că îşi va delega puterile vicepreşedintelui Omar Suleiman, conform Constituţiei, pentru a arăta că cererile protestatarilor vor fi îndeplinite prin dialog. “Am văzut că se cere să deleg puterile preşedintelui către vicepreşedinte conform Consituţiei”, a spus Mubarak spre sfârşitul discursului său televizat de 15 minute. Acest articol este folosit pentru a transfera puterile dacă preşedintele nu poate să-şi îndeplinească “temporar” datoriile, dar acest lucru nu înseamnă că va demisiona.

Preşedintele egiptean Hosni Mubarak a declarat în discursul adresat naţiunii că nu va accepta niciodată dictate din străinătate, dar şi că cererile protestatarilor sunt legitime. Egiptul se îndreaptă “zi de zi” spre un transfer paşnic al puterii, a declarat preşedintele Hosni Mubarak, adăugând că s-a angajat să protejeze Constituţia până când se va întâmpla acest lucru.

Protestatarii au urmărit discursul preşedintelui pe ecrane instalate în Piaţa Tahrir. Liniştiţi la început, ei au aşteptat să audă ce va spune preşedintele. Atunci când a devenit clar că Mubarak nu va demisiona, au erupt din nou. “Ilegitim” sau “Mubarak laşul trebuie să plece”, au început ei să strige.

Vicepreşedintele egiptean Omar Suleiman a făcut apel la manifestanţi să se întoarcă la casele lor. Într-un discurs susţinut după alocuţiunea adresată naţiunii de către preşedintele Hosni Mubarak. Suleiman a cerut oamenilor să fie uniţi şi să privească în viitor.

Refuzul lui Mubarak de a demisiona a prins administraţia americană cu garda jos, a declarat un înalt oficial american pentru CNN. Obama a transmis joi noapte un comunicat în care a spus că anunţurile făcute de Mubarak nu sunt suficiente.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles