Presa străină despre alegerile România: “victorie împotriva regimului Băsescu”

Antonescu şi Ponta liderii noii puteri din România

Presa străină anunţă rezultatele alegerilor din România ca fiind o victorie a coaliţiei guvernamentale împotriva preşedintelui în exerciţiu, Traian Băsescu.

FRANCE PRESS, titrează: “Victorie largă a coaliţiei aflată la putere în alegerile legislative din România (exit-poll)”, anunţând că Uniunea Social-Liberală (USL) a premierului Victor Ponta, aflata la putere din mai, obţine 57% din voturi – potrivit unui exit-poll difuzat de TVR – şi devansează opoziţia de centru dreapta, apropiată preşedintelui Traian Băsescu, care obţine 29% din voturi, potrivit acestui sondaj realizat la ieşirea de la rune de către Institutul CURS. Alte două sondaje realizate la ieşirea de la urne confirmă acest scor “fără precedent de la primele alegeri din România postcomunista, în anii ’90”. USL va fi nevoită, însă, să colaboreze cu Băsescu, al cărui mandat se încheie în 2014, notează AFP.

REUTERS anunţă că “Alianţa aflată la guvernare în România obţine o majoritate – potrivit poll-urilor”, anunţând că USL a obţinut o victorie cu 54-57% din voturi şi se pregăteşte să primească o majoritate a mandatelor parlamentare, citând exit poll-uri realizate de GeoPOL şi CSOP.

BLOOMBERG apreciază: “Coaliţia aflată la putere în România obţine victoria în alegerile parlamentare, potrivit unor exit poll-uri”. USL se află pe primul loc în urma alegerilor, “ajutându-l pe premierul Victor Ponta să domine Parlamentul şi oferindu-i o poziţie puternică de negociere în formarea unui nou Guvern cu adversarul său, preşedintele Traian Băsescu”, comentează Bloomberg, citând exit poll-uri realizate de Avangarde şi CURS, publicate de TVR. Ponta, care se afla la putere din mai, “i-a convins pe alegători să obţină prima sa victorie în alegeri, promiţând restabilirea salariilor şi taxelor majorate, (masuri) aprobate de (actuala) opoziţie în 2010″, continuă Bloomberg, adaugând că “el trebuie, acum, să îl convingă pe Băsescu să îl nominalizeze în fruntea Guvernului, în urma unui referendum eşuat, la 29 iulie, împotriva preşedintelui, care a amplificat lupta pentru putere între cei doi lideri”.

FRANCE 24 anunţă ca “Partidul la putere în România obţine victoria în alegeri, potrivit unor exit poll-uri”, precizând că primele rezultate oficiale sunt aşteptate luni dimineaţa.

 

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles