Presa românească se vulnerabilizează singură?

presa ca vulnerabilitate. foto 9AM

A fost povestea cu moartea regizorului şi actorului Sergiu Nicolaescu, apoi cu cea legată de incinerarea acestuia, apoi cu fiul nelegitim al celui decedat.
Şi, din toate cele enumerate, doar primele două sunt nişte certitudini. Sau – dacă ar fi să mă iau după cei care spuneau că, deoarece sicriul a fost închis, acolo nu se afla Nicolaescu – niciuna dintre cele trei chestii enunţate, nu sunt adevărate.

Mai ales că, povestea cu fiul nelegitim s-a dovedit a fi o făcătură a presei. Iar goana după audienţă, după senzaţional ar fi fost cea care a dictat această poveste.
Dincolo însă de aceste motive sau motivaţii, sau cum vreţi să le numiţi, au ieşit la iveală alte lucruri.

A ieşit la iveală faptul că presa are o aşa putere de manipulare, încât marea masă, preocupată fiind de senzaţional, nu realizează că s-a scumpit energia electrică, că s-a decis majorarea taxelor locale cu 16,5 la sută, sau mai ştiu eu ce altceva, şi că nu reacţionează la aceste decizii care îi afectează nivelul de trai. Marea masă stă în faţa televizorului şi se minunează… Iar după ce află că a fost o făcătură, începe să nu mai pună mare preţ pe ceea ce ea, presa,îl informează, de cele mai multe ori, corect.

Dar cel mai mare rău imediat, pe care l-aş identifica, ar fi acela că presa poate ajunge să fie considerată şi de marea masă, nu doar de unii politruci, o vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale. Iar odată bulgărele de zăpadă urnit, marea masă poate cere ca presei să i se pună un căluş în gură. Pentru că, nu-i aşa, presa spune minciuni, prostii şi nu are “nimic sfânt”.

S.B.

What Next?

Related Articles